Monokon bevezetik a szociális kártyát

Létrehozás: 2009. augusztus 14., 14:49 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 14., 14:50

Szeptemberben Monokon bevezetik a nagy vihart kavart szociális kártyát, amelyet tegnap mutatott be az ötletgazda, a Borsod megyei település polgármestere, Szepessy Zsolt - az újpesti önkormányzat dísztermében. Erre a kártyára utalják majd a szociális segélyeket és más juttatásokat, így azokat csak meghatározott termékekre költhetik el a jogosultak, és csak a kijelölt helyeken. Szepessy szerint a kártya nem jár pluszkiadással, nem is lenne rá pénze a önkormányzatnak, a költségeket az előállító cég vállalta. Forrás: Népszabadság / K. J. E.

A fényképes plasztiklapocskákat be tudják majd fogadni a boltokban használatos kártyalehúzók, de számítógép és telefon segítségével is használhatóak lesznek, bár kevéssé valószínű, hogy gyakran használják majd őket ily módon. Monokon mintegy húsz ember kap ilyen "fegyelmező" kártyát első körben.

Szepessy július 20-án állt elő azzal javaslattal, hogy minden juttatást, támogatást, segélyt kizárólag egy bankkártyához hasonló, úgynevezett szociális kártyára lenne célszerű utalni. Indoklása szerint "a különböző címeken nyújtott támogatásokat az emberek sokszor nem a célnak megfelelően használják fel, azok sok esetben a szülők miatt nem jutnak el a gyerekekhez.

Az államtól kapott juttatások jelentős része uzsorával foglalkozó, jól szervezett bűnözői csoportokhoz kerül". A polgármester indítványa szerint a kártyával csak szerződéses elfogadóhelyeken lehetne fizetni, és csak törvényben meghatározott árukat és szolgáltatásokat lehetne vásárolni, illetve igénybe venni. Így élelmiszert, ruhaneműt, tanszert, tisztító- és tisztálkodó szert, gyógyszert, gáz- és villanyszámlát. Lapunk kérdésére a szociális tárca korábban azt válaszolta, hogy a segélyben részesülők körülbelül 10 százaléka használja fel rosszul a pénzben utalt segélyt.

Kiss Péter, a társadalmi kapcsolatokért felelős miniszter korábban támogatásáról biztosította Szepessy ötletét, s a szaktárca is úgy nyilatkozott, hogy gondolkodik a bevezetésén. A Szociális Szakmai Szövetség elnöke, Pataki Éva a Hírszerzőnek nyilatkozva viszont "alkotmányos, szociális és emberi jogi szempontból is abszurd ötletnek minősítette a szociális kártyát."

Tegnap megkeresésünkre azonban mindössze annyit mondtak: a tárca nem foglalkozik a szociális kártya bevezetésével, a miniszter nem adott ki erre vonatkozó feladatot az apparátusnak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben