Modern, felújított őrzött szállás Ferihegyen

Létrehozás: 2010. január 14., 12:14 Legutolsó módosítás: 2010. január 14., 12:14

Hétfőn átadták Ferihegyen azt az európai normáknak is megfelelő Őrzött Szállást, amely a biztonsági kockázatok csökkentése mellett a befogadottak etnikai, nemzeti, vallási hovatartozása szerinti elszeparálását is lehetővé teszi. Forrás: webradio.hu

Hétfőn átadták Ferihegyen azt az európai normáknak is megfelelő őrzött szállást, amely a biztonsági kockázatok csökkentése mellett a befogadottak etnikai, nemzeti, vallási hovatartozása szerinti elszeparálását is lehetővé teszi. Szükség volt a beruházásra hiszen, csak tavaly harmincöt ország 213 állampolgára került befogadásra.

Modernebb, humánusabb elhelyezési körülményeket tesz lehetővé a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságon (RRI) felújított szállás. A felújítás célja egy az EU és a hazai normáknak megfelelő, egyben a befogadottak biztonságos őrzését lehetővé tevő szállás kialakítása volt. A rekonstrukció során több szempontnak kellett megfelelni, figyelembe véve a repülőtéri sajátosságokat is: új hálókörletek kialakítása (növelve az 1 főre jutó életteret, illetve fokozva a vallási, nemzeti, etnikai hovatartozás szerint elszeparálás megvalósítási lehetőségeit), új biztonsági rendszer kiépítése (kamerarendszer), új látogató helyiségek, étkezésre és dohányzásra kijelölt helyiségek, egészségügyi ellátást biztosító rendelő elhelyezése, TV szoba és közös foglalkozásokra alkalmas helyiség kialakítása.

Tavaly összesen 213 fő került befogadásra, akik átlagosan huszonhárom napot tartózkodnak a szálláson. Főképp menekültkérelmért folyamodó, illetve kitoloncolásra váró külföldi állampolgárok kerülnek az RRI-re, a legtöbb közülük koszovói, vietnámi, török, kínai, szerb, albán, nigériai, valamint mongol állampolgár.

Az Unió a határőrizeti, illetve a kapcsolódó területeken nagy hangsúlyt fektet a humánus bánásmód érvényesülésére, ezért az Őrzött Szállás kialakításának feltételeit, valamint az oda befogadottak részére biztosított humánus elhelyezési körülmények biztosítását Tanácsi ajánlásban fogalmazta meg.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben