Mobilról is ingyenes lehet a lelki elsősegély hívás – Az öngyilkosok többsége élni akar

Létrehozás: 2010. november 08., 12:30 Legutolsó módosítás: 2010. november 08., 12:34

Amennyiben eredményesen zárulnak az egyeztetések a mobilszolgáltatókkal, akár már az év végére ingyenesen hívhatóak lesznek a lelki elsősegély telefonszolgálatok. Forrás: mindennapi.hu / Szigeti Ildikó

Az ingyenes hozzáférés várhatóan megsokszorozza majd a most is magas hívás-számokat, és növeli annak az esélyét, hogy sokkal több válságba került telefonálót átsegítsenek a krízis mélypontján.

„Az öngyilkosságra készülők többsége nem akar meghalni, de úgy gondolja, hogy problémájára ez az egyetlen megoldás. A mi feladatunk, hogy segítsük a kétségbe esett embereket egy másik lehetőség felismerésében” – mondta a mindennapi.hu-nak a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke, a békéscsabai szolgálat vezetője.

Szabóné Kállai Klára klinikai pszichológus a legfrissebb tapasztalatokat összegezve elmondta: a közvélekedéssel szemben a segélyhívók között szinte azonos a férfiak és a nők aránya, és döntően nem a magányosnak vélt idősek, hanem a 25-50 év közöttiek telefonálnak. Érdekes tény, hogy a 40 év körüli férfiak és az 50 év körüli nők fordulnak hozzájuk a legtöbbször segítségért. A szakember cáfolta azt is, hogy az ingyenes segélyszolgálatot csak a szegények hívják. A telefonálók közül egyre több a tehetős, családban élő ember.

Az anonimitás és az intimitás azok a kulcsfogalmak, amelyek leginkább leírják a működésük lényegét, ezek miatt kérik a szolgálatok segítségét olyanok, akik más, hagyományos szaktanácsadást nem vennének igénybe – mutatott rá Szabóné Kállai Klára.

A telefonvonal másik végén, úgynevezett professzionális amatőrök ülnek, akik többsége ugyan nem pszichológus vagy pszichiáter, de szigorú szűrésen és oktatáson estek át. A csaknem 30 szolgálatnál, a nyolcezer segítőből egyszerre körülbelül 500 aktív ügyelő dolgozik. Az önkéntesek között a legnagyobb arányban az egészségügyben dolgozók képviseltetik magukat, de az oktatók és a vállalati alkalmazottak is nagy számban dolgoznak a segélyszolgálatoknál.

Jelentős eredményeket és előrelépést várnak a mobilszolgáltatókkal folytatott egyeztetésektől - jegyezte meg a szövetség elnöke. Mint mondta, ha eredményes lesz a párbeszéd, elképzelhető, hogy akár már az év végén ingyenesen hívhatóak lesznek a segélyszolgálatok a mobiltelefonokról is, jelenleg ugyanis csak vonalas számokról lehet díjmentesen telefonos lelki elsősegélyt kérni.

Induljon a lelki megújulás!

Az egészségügyben és szociális ágazatban dolgozók érdekképviseletének kezdeményezésére november 3.-án életre hívták a Koordinációs Kerekasztalt. A civil szerveződés nem kevesebbet tűzött a zászlajára, mint a lelki megújulás programját. A stratégiai célokról szólva Buza Domonkos, a Magyar Mentálhigiénés Szövetség elnöke elmondta: a magyar társadalom az évek során kritikus lelki szintre jutott, ezért újrakezdésre van szükség. A változásnak idővel az élet összes területén meg kell jelennie, ehhez azonban erősíteni kell minden olyan közösséget – családot, iskolát, hitéleti egységet –, amely szerepet játszhat az emberek lelki megújulásában.

Búza Domonkos portálunknak nyilatkozva beszélt a pasztorálpszichológiai képzés hiányáról is. Jóllehet, igen nagy szükség volna szakképzett lelki gondozókra, napjainkban csupán nyomokban lehet fellelni e speciális terület oktatását. Elgondolkodtató, hogy a pszichológusok, pszichiáterek kevésbé igénylik ezt a kiegészítő tudást, ugyanakkor a hitoktatók szívesen elmélyülnek a pasztorálpszichológia tudományában.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben