Miért vannak ateisták?

Létrehozás: 2010. április 27., 08:16 Legutolsó módosítás: 2010. április 27., 08:16

Ha a vallás olyan természetes velejárója az emberi fajnak, mint sokan mondják, akkor miért ateisták olyan sokan mégis? E kérdés kapcsán újabb és újabb kérdések merülnek fel, melyekre egy nemrégiben tartott konferencián keresték a választ a kutatók. Forrás: Népszabadság / Oravecz Elvira

Sokan úgy vélik, hogy az iskolázottak körében divat ateistának lenni. Hízelgő adat a nem hívők számára, hogy az oxfordi egyetemisták között található az eddig Angliában vizsgált csoportok közül a legnagyobb számú hitetlen. A 2007-ben megkérdezett 728 diák 48,9 százaléka azt vallotta, hogy semmilyen istenben nem hisz, 49,6 százalékuk pedig azt, hogy nem tartozik semmilyen vallási csoporthoz. Bár nagyon kevés brit nevezte magát „ateistának” (a legtöbb felmérés szerint 5 százalékuk), meglepő módon az oxfordi csoportban 57,3 százalék vallotta ezt.

Miután az ateizmus az iskolázott és tájékozott emberek körében természetesnek tűnik, a fenti adatok nem is olyan meglepőek. Vajon egy ilyen felméréskor tényleg arra kell számítani, hogy az egyetemisták elég bölcsek ahhoz, hogy helyesen ítéljék meg azt, amit híres tanáruk, Richard Dawkins „az önelégült gondolkodásellenes katapult szörnyű megnyilvánulásának” vagy amit mások egyszerűen csak „hitnek” neveznek? Igaz lenne a mondás, hogy „ahol az értelem uralkodik, ott Isten visszavonul”?

Természetesen soha semmi nem ennyire egyszerű. A fenti felmérésben például, a posztgraduális képzésben részt vevő diákok (azaz a még tanultabbak) jelentősen nagyobb számban vallották magukat vallásosnak, mint az egyetemisták. Bár a posztgraduális képzésben számos nem európai diák is részt vesz, és ez nyilvánvalóan jelentősen befolyásolja az eredményt, ebből akár azt a következtetést is le lehet vonni, hogy nincs közvetlen kapcsolat az ateizmus és az iskolázottság között.

http://www.newscientist.com/article/mg20527506.100-where-do-atheists-come-from.html?full=true

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben