Megjelentek a Szülőföld Alap második félévi pályázatai

Létrehozás: 2010. szeptember 17., 08:22 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 17., 08:24

Megjelentek a Szülőföld Alap második félévének pályázati felhívásai: október 10-ig összesen 1,315 milliárd forint összegben lehet oktatási, kulturális, egyházi és informatikai célokra, valamint média és önkormányzati együttműködésekre támogatás kérni – közölte a nemzetpolitikai államtitkárság csütörtökön. A támogatások közül kiemelt szerepet kap a határon túli magyar felsőoktatás és a szórvány magyarság oktatási programjai. Forrás: dunatv.hu, MTI

Az államtitkárság közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy néhány ponton változtak a pályázati feltételek, annak érdekében, hogy a magyarországi és uniós gyakorlathoz jobban közelítsenek.

A második félévben odaítélhető támogatások túlnyomó részét, mintegy 751 millió forintot az oktatási és szakképzési kollégium osztja szét a hét szomszédos ország és Magyarország lehetséges pályázói között összesen 33 pályázati kiírás formájában. Kiemelt szerepet kap a határon túli felsőoktatás fejlesztése, a szórványban élő magyarság oktatási programjainak, illetve a szakképzés és felnőttképzés támogatása, továbbá a hozzájárulás az ösztöndíjakkal, diáksegélyezéssel foglalkozó szervezetek tevékenységéhez.

A kulturális, egyházi és média kollégium 388 millió forint összegben hirdetett meg 32 pályázati felhívást, amelyekben hangsúlyosan jelenik meg a kulturális szervezetek tevékenységének megalapozása, az épített örökség védelme, a határon túl működő magyar nyelvű színházak, a könyv- és lapkiadás, illetve a magyar nyelvű média, valamint az egyházi programok támogatása.

Az önkormányzati együttműködési és informatika kollégium a rendelkezésére álló 176 millió forint terhére 24 pályázatot hirdetett meg többek között az önkormányzatok együttműködésében megvalósuló rendezvények támogatására, a civil kapcsolatok bővítésére, az internetes ellátottság fejlesztésére, informatikai képzések megvalósítására, valamint az európai uniós és önkormányzati források igénybe vételének elősegítésére.

A pályázati felhívások feltételeinek meghatározása során a szakmai kollégiumok kiemelt figyelmet fordítottak az első félévében megvalósult programok támogatására, ezért minden olyan pályázat támogatásban részesülhet, amelynek megvalósítása 2010. március 15. után történt. Az első félévben elutasított kérelmek ugyanakkor nem vesznek részt automatikusan az őszi pályázati fordulóban, a Szülőföld Alap második féléves felhívásain való részvételhez új pályázat benyújtása szükséges.

Az államtitkárság felhívta a figyelmet arra, hogy a pályázatok minél gyorsabb elbírálása és a támogatások mielőbbi kiutalása érdekében a pályázatok postai feladásának vagy elektronikus benyújtásának határideje 2010. október 10-e.

A meghirdetett pályázatok és a pályázati adatlapok a www.szulofold.hu honlapon érhetők el.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben