Meghívta a kormány az orosz ortodox egyház vezetőjét Magyarországra

Létrehozás: 2010. augusztus 22., 20:32 Legutolsó módosítás: 2010. augusztus 22., 20:33

Budapest – Meghívta a kormány Magyarországra Kirill pátriárkát, az orosz ortodox egyház vezetőjét; a meghívást Erdő Péter bíborossal egyeztették – jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes vasárnap sajtótájékoztatón Budapesten. Forrás: MTI

Meghívta a kormány az orosz ortodox egyház vezetőjét Magyarországra

Kirill pátriárka

Ezzel a legmagasabb szintű látogatás valósul Magyarország és az orosz ortodox egyház tekintetében – mondta Semjén Zsolt, a Szergij voronyezsi metropolita vezette delegációval zajlott tárgyalás után.

A kereszténydemokrata politikus meghívást kapott Kirill pátriárkától Moszkvába, ő pedig a kormány nevében Magyarországra hívta az egyházfőt.

Semjén Zsolt a találkozó után elmondta: számos gazdasági és egyéb kérdésről is tárgyaltak a delegációval, például a közös kisebbségvédelemről, az anyanyelv-használatról, az anyanyelvi oktatásról és az identitás-megőrzésről, és kifejezték, hogy mindketten hívei a kettős állampolgárságnak. A miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott, hogy a metropolita személyesen is sokat tett az oroszországi magyar katonasírok gondozásáért és mint mondta, ugyanígy természetesnek érzi, hogy Magyarország is tiszteli az orosz katonasírokat. Hozzátette: folytatódik az a program, amelynek során a magyarországi orosz katonai temetőkben pravoszláv kereszteket állítanak és pravoszláv egyházi szertartással beszentelik őket.

Szergij voronyezsi metropolita arról beszélt: több tízezer magyar nyugszik a Don kanyarban, a 212 napos ostrom során pedig több 100 ezer katona veszítette életét mindkét oldalon. Emlékeztetett: a világháború után több évig a magyar áldozatok rokonai nem tudtak Oroszországba utazni, később pedig az egyház érte el, hogy a politikai hatalom megengedje a látogatást. Hozzátette: Európa jövőjét továbbra is a keresztény értékrend, az erkölcsi alapok megőrzése garantálja.

Szergij metropolita a budapesti találkozón átadta Semjén Zsoltnak minden oroszok pátriárkájának, Kirillnek a meghívását. A magyar miniszterelnök-helyettes pedig kormánya nevében Budapestre hívta Kirill pátriárkát.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben