Kossuth Rádió Krónika: Még nincs döntés az egyházi iskolák finanszírozásáról

Létrehozás: 2009. november 14., 13:52 Legutolsó módosítás: 2009. november 16., 22:36

Budapest – Bajnai Gordon minisztereknök vatikáni találkozóján szóba került, hogy folytatni kell a párbeszédet az állam és az egyház között. Van miről beszélni, mert megakadtak az egyeztetések az egyházi kiegészítő oktatási támogatás összegéről, amelyről két héten belül dönt az Országgyűlés – hangzott el november 13-án este az MR1 Kossuth Rádió Krónika című hírműsorában. Forrás: Diós Judit/MR1 Krónika/Magyar Kurír

Az összefoglalóban, amelyet Diós Judit állított össze, elhangzott: két héten belül dönthet a magyar parlament arról a javaslatról, mely szerint az egyházi kiegészítő oktatási támogatás összegét nem törvény, hanem kormányrendelet határozná meg. A utóbbi években szinte mindig vitatott összeg eddig a zárszámadási törvényben szerepelt. Egy parlamenti bizottsági javaslat szerint azonban mostantól a kormány dönthetne róla egy külön rendeletben. A kifizetés határideje pedig az év vége helyett 2010 első negyedéve lenne.

Az egyházak képviselőivel tárgyaló Kiss Péter társadalompolitikai miniszter a rádió megkeresésére írásban annyit mondott: a kormányzatban nem született ilyen döntés, még zajlanak a szakértői egyeztetések. Gulyás Kálmán, a szociális tárca szakállamtitkára, volt egyházügyi államtitkár pedig a bizottsági kezdeményezéstől függetlenül továbbra is elképzelhetőnek tartja, hogy a közoktatási kiegészítő támogatás összege a zárszámadási törvényben szerepeljen.

A katolikus, a református és az evangélikus egyház már korábban közös nyilatkozatban tudatta: elfogadhatatlannak tartják a javaslatot. Hangsúlyozták: nem igaz a javasolt indoklásában szereplő állítás, mely szerint egyetértenének az indítvánnyal – hangzott el a Kossuth Rádióban.

A három történelmi egyház szakértői ezután a legutolsó egyeztetésre már el sem mentek, mondta Mohos Gábor, a Katolikus Püspöki Konferencia tikára. „Úgy láttuk, hogy az egyeztetések megakadtak, mert a mi álláspontunk következetes volt, és úgy láttuk, hogy nem tudjuk érvényesíteni. Úgy gondoljuk, hogy a pénz, ami kifejezetten az iskolák fenntartására szolgál, azokat a családokat illeti meg, amelyek egyházi fenntartású iskolákba íratják a gyermekeiket” – hangsúlyozta a műsorban Mohos Gábor.

2008-ra egyébként az egyházak álláspontja szerint a közoktatási kiegészítő normatív támogatás összege 4,6 tized milliárd forint kellene, hogy legyen. Míg a költségvetési bizottság előterjesztése szerint az egyházi fenntartóknak egyáltalán nem járna kiegészítés – hangzott el a Kossuth Rádióban.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben