Más ez a frigy: nem szabad kérdezni, melyikük a nő

Létrehozás: 2009. augusztus 28., 15:21 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 28., 15:23

Eger – A bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetésével már a homoszexuális partnerek is élhetnek a hivatalos egybekelés „gyengített” intézményével. Országosan harminc, ebből Heves megyében két pár legalizálta együttélését a törvény júliusi hatálybalépése óta. Forrás: heol.hu

Minden majdnem pont olyan, mint egy igazi esküvőnél – világította meg a megye egyik városának anyakönyvvezetője, név nélkül. Belép az ifjú pár, háttérben az elérzékenyült rokonok, barátok. Menyasszonyként, vőlegényként, majd férjként és feleségként azonban nem szabad szólítani egy ajánlás szerint az újdonsült párt, annál is inkább, mert egyelőre csak regisztrált élettársi kapcsolatot köthetnek a magyar homoszexuálisok, immár Hevesben is. 

A téma már nem annyira tabu, mint régen, de a hivatalos titoktartás értelemszerűen erős. Úgy tudjuk, Egerben már volt ilyen ceremónia a nyáron, egy alkalommal. Több információt nem kaphattunk az eseményről, hiszen minden ilyen adat titkosan kezelendő. Gyöngyösön ugyancsak egyetlen pár élt a lehetőséggel – tájékoztatott Dérné Jakosics Ildikó anyakönyvvezető, ám a részletekről ő sem nyilatkozhatott. A megye többi településén – értesüléseink szerint – nem volt példa efféle lépésre.

Az Országgyűlés áprilisban fogadta el a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt. Eszerint két azonos nemű személy anyakönyvvezető előtt bejegyzett élettársi kapcsolatot köthet. A házassághoz mérten a legfontosabb különbség, hogy a felek nem vehetik fel egymás nevét, nem fogadhatnak közösen örökbe gyermeket és nem vehetnek részt mesterséges megtermékenyítésben sem.

Közvélemény-kutatás a kérdésről

Az azonos nemű párok házasságának engedélyezése kapcsán már több közvélemény-kutatás is készült Magyarországon az elmúlt években. A felmérések az azonos neműek házasságának egyre növekvő támogatottságát mutatják. Az Eurobarometer 2006-os mérése szerint a magyarok 18 százaléka értett egyet azzal, hogy engedélyezni kellene a melegek házasságkötését. A Medián 2007 nyarán végzett felmérése szerint már a lakosság 30 százaléka támogatta az azonos nemű párok házasságát. A MASMI 2007 végén közzétett adatai szerint pedig a népesség 35 százaléka engedélyezné ezt a lépést.

Ez a „frigy” már majdnem olyan, mint a házasság: a bejegyzett élettársi kapcsolathoz – a sima élettársi kapcsolattal szemben – többletjogosítványok járnak a vagyonjog, a tartás, a lakáshasználat, az öröklés, az adózás területén. Amellett, hogy még a törvény életbelépése előtt szakmai képzésben részesítették a tisztviselőket a változásról, a melegszervezetek is készítettek egy útmutatót az anyakönyvvezetők számára.

„Ne faggatózzanak arról, ki a férfi és ki a nő, ne emlegessék meggondolatlanul se a családot, se a melegjogi mozgalmat” – tanácsolják az érdekvédők, a Magyar LMBT Szövetség a konfliktusok elkerüléséért. Arra kérik az anyakönyvvezetőket: kerüljék a sértő kifejezéseket, és ne használják a homoszexuális szót sem, mert ma már „elavultnak számít”. Helyette a „meleg”, a „leszbikus” vagy az „azonos nemű párok” kifejezéseket javasolják.

Steigler Sándor, a szervezet ügyvivője elmondta: eddig országosan harminc meleg pár kelhetett egybe. Az aktivista rendkívüli eseményekről nem hallott: sem ellenséges anyakönyvvezetőkről, sem ellentüntetőkről. Az általuk készített útmutató amúgy kitér arra is, hogy a kapcsolat létesítését az anyakönyvvezető nem utasíthatja el csak azért, mert ő maga elítéli az azonos neműek kapcsolatát.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben