Máris villan a kés - Dr. Fabiny Tamás püspök a cigányok tömeges kriminalizálódásáról

Létrehozás: 2009. február 20., 11:19 Legutolsó módosítás: 2009. február 20., 11:21

Február 8-án hajnalban szörnyű vérfürdő színtere volt Veszprém. Egy szórakozóhelyen megkéselték és összeverték a helyi kézilabdacsapat több játékosát. A román válogatottban is játszó Marian Cozmának esélye sem volt a túlélésre. A tragédia kapcsán nyilatkozott a Képes Újságnak a cigányok tömeges kriminalizálódásának mély gyökereiről Dr. Fabiny Tamás püspök, aki a politika, a média, az áljogvédők, a társadalom, a romák, de az egyház felelősségére is rávilágít. Forrás: Képes Újság / nepszava.hu

Máris villan a kés - Dr. Fabiny Tamás püspök a cigányok tömeges kriminalizálódásáról

Dr. Fabiny Tamás

Az elmúlt hónapokban egymást érték a híradások a cigányok által elkövetett erőszakos cselekedetekről. A miskolci rendőrkapitánynak csaknem állásába került az a bejelentése, hogy a városban tapasztalható rablásokat kivétel nélkül romák követték el. 

Jogvédőknek nevezett fogadatlan prókátorok és széplelkű politikusok felháborodva fogadták az általuk diszkriminatívnak tartott bejelentést. (Érdekes módon a kapitány mondatának első felét nem kérték ki maguknak. Az arról szólt, hogy a bankrablások általában nem roma elkövetőkhöz köthetők. Akkor ezzel a tényközléssel a magyarokat sértette meg vérlázító módon?) A rendészeti miniszter utasítást adott a miskolci rendőrkapitány felmentésére, ám ő az országos főkapitány rapid vizsgálata nyomán mégiscsak helyén maradhatott. Nem kis részben azért, mert a borsodi cigányvajda is védelmébe vette őt. 

Mintha átszakadt volna a gát. Újabb és újabb jelek mutattak arra, hogy az évtizedek óta szőnyeg alá söpört probléma elemi erővel jelentkezik. Ma már azok is kénytelenek elismerni a cigányok tömeges kriminalizálódásának valóságát, akik korábban - hamis tapintatból - nem engedték, hogy az elkövetők etnikai hovatartozása szerepeljen a hírekben. 

Egyértelművé vált, hogy azok a súlyos társadalmi gondok, amelyekről a szocializmus idején nem volt szabad beszélni, csak tovább halmozódtak a rendszerváltást követően. Emberek tömegei veszítették el munkájukat, így mind többen lumpenosodtak el. 

A züllési folyamat mindig kicsiben kezdődik. Talán úgy, hogy valaki gátlástalanul jegy nélkül utazik a közösségi közlekedésben, mondván, hogy tőle úgysem mernek jegyet vagy bérletet kérni. Aztán már az is természetes volna, hogy a bárból fizetés nélkül lehet távozni. Ha valaki ezt megkérdőjelezi, máris villan a kés - részlet dr. Fabiny Tamás püspök írásából. 

A teljes cikket a 2009. 02. 19-én, csütörtökön megjelent Képes Újságban olvashatják.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben