Marilyn Manson tragédiája Sopronban – Oroszlánszag, férficsók – még soha nem voltak ennyien

Létrehozás: 2009. július 07., 09:45 Legutolsó módosítás: 2009. július 07., 09:47

Marilyn Manson koncertjével zárult Sopronban a 17. VOLT Fesztivál. A győri katolikus egyházmegye közleményben tiltakozott és sajnálatát fejezte ki, hogy „Sopron Megyei Jogú Városban megvalósulhat egy köztudomásúan keresztényellenes zenekar fellépése”. Forrás: Heti Válasz / Elmer Botond

„Következetlen maga ez a nyilatkozat, pont az ellenkező hatását éri el, mint amit szeretne” – mondta Nánai László evangélikus lelkész „Isten szereti Marilyn Mansont?” című előadásán.

„Jézust, amikor provokatív és hülye kérdésekkel keresték meg, általában hallgatott” – utalt az előadó arra, hogy a kereszténységnek jogában áll védekezni, ha úgy érzi, támadják, de lehet, hogy nem bölcs dolog mindig reagálni. A fesztiválozók az előadást követően fórumbeszélgetés keretében vitathatták meg a kérdést, s magát a Manson-kultuszt, alig pár órával a botrányhős koncertje előtt.

Az előadáson résztvevő, mintegy száz fesztiválozó közt akadt bőven a hőség ellenére tetőtől talpig feketébe öltözött, magát sátánistának nevező Manson-rajongó is. Ők többnyire beültek az első sorokba, hogy fejcsóválásaikkal, megjegyzéseikkel kihozzák sodrából az előadót. Eredménytelenül, hiszen Nánai László jól vette az akadályokat, előadásának minden fontos mondanivalóját a Bibliából hozott idézetekkel támasztotta alá.

A hallgatók nagy része – mind a Manson-rajongók, mind a Manson-ellenesek – egyetértett a lelkésszel. Ahogy egy magát függetlennek nevező fesztiválozó fogalmazott: „egyértelmű volt, hogy Marilyn Manson koncertje a püspök tiltakozása miatt nem fog elmaradni. Az még több ember egyháztól való eltávolodását, s a koncert iránti érdeklődés növekedését eredményezi”.

A győri püspök felháborodására reagálva Marilyn Manson ügynöksége azt a választ adta, hogy az együttes több száz show-t adott elő szerte a világon, többek között Lengyelországban, amikor a lengyel származású II. János Pál pápa vezette a Katolikus Egyházat. Úgy gondolják: lehet, hogy Marilyn Manson sokkolja az embereket, de az egyházak, s az emberek felülnek a pletykáknak, melyeknek nincs igazságalapjuk.

Este, valamivel 11 óra után, amikor a nagyszínpad előtti tér már jócskán megtelt, lehullt a színpadot eltakaró fekete lepel, s a füstben megjelenő fehérre meszelt arcú, erősen kirúzsozott Marilyn Manson láttán a hallgatóság őrjöngeni, tapsolni kezdett. „Ott a Messiás!” – ordította egy nyakában fejjel lefelé lógó keresztet viselő, a hosszú fekete ruha egész nap való viselése következtében csípős izzadságszagot árasztó rajongó.

Bár a bibliaégetés elmaradt, s nem volt nyilvános közösülés sem (igaz, Manson többször szájon csókolta az egyik férfi gitárost), jóérzésű ember nem úszhatta meg a koncertet gyomorforgató érzések és megbotránkozás nélkül. A számok között "színpadinasok" szedték össze az énekes által elhajigált mikrofonállványokat, hozták a dobozos sört és a lélegeztető maszkot, melyet pár másodpercre az arcára helyezve bódító hatású gázt szívott magába. A sörös dobozok sem úszták meg. Miután belekortyolt, s látványosan kiköpte azt, a még szinte teli sörös dobozokat a rajongók közé dobta – hívei legnagyobb örömére.

A koncert végül valamivel fél egy után ért véget. Sokan csalódtak, sokan utólag nem tartották a 17. VOLT Fesztivál méltó zárókoncertjének, de Mansonnak köszönhetően megdőlt minden eddigi látogatói rekord. Az utolsó napon 25 ezren, a négy nap alatt összesen 79 ezren vettek részt a fesztiválon.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben