Már számolják a napokat – Matematika verseny lesz a bonyhádi evangélikus gimiben

Létrehozás: 2011. február 28., 13:07 Legutolsó módosítás: 2011. február 28., 13:08

Bonyhád – Márciusban Bonyhádra irányul a matematikát kedvelők figyelme. A Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium látja vendégül a XX. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny résztvevőit. Forrás: teol.hu / Vizin Balázs

„Az, hogy a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium ad helyet a Kárpát-medence legnagyobb matematikaversenyének márciusban, nem csak az intézménynek, hanem a Dél-dunántúli régiónak is elismerés, szakmai siker” – mondta dr. Katz Sándor, a bonyhádi gimnázium pedagógusa, a rendezvény főszervezője.

Az idén március 11. és 15. között a Völgység fővárosára irányul a tantárgy iránt érdeklődők figyelme. A jubileumi, XX. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny résztvevőit látják vendégül a bonyhádiak. Az előkészületek már javában zajlanak.

„Nagy feladat hárul ránk – folytatta a főszervező –, hiszen az ötnapos eseménynek közel 330 résztvevője lesz. A magyarországi iskolák diákjai, felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, délvidéki és Brüsszelből érkező tanulókkal mérik össze tudásukat. Magyarországról az a húsz középiskola kapott meghívást, amelyek matematikából kimagasló eredményt tudnak felmutatni. A határon túliak közül pedig a válogató versenyeken legjobban teljesítők utazhatnak Bonyhádra.”

A szellemi megmérettetés a hagyományos középiskolai korosztálynak szól, tehát a 9-12. évfolyamosoknak. A feladatokat minden évben szaktanárok javaslata alapján veszik nagyító alá, amelyekből egy egyetemi oktatókból, s a versenyen nem érintett pedagógusokból álló zsűri válogatja ki a megfelelőket.

Dr. Katz Sándor arról is tájékoztatott, hogy a programsorozatnak csak egy része a szellemi tudáspróba. Emellett szakmai előadások, kulturális programok és kirándulások is színesítik a palettát. Sőt, Eckert Bernadett, a bonyhádi gimnázium pedagógusa – aki diákként négyszer is díjazott volt –összeállítást készít az eddigi versenyek történetéből.

Hagyományosan az eseménysorozat teljes költségét a rendező iskola és a város biztosítja. A bonyhádi verseny kiadása mintegy 8 millió forint. – Örömünkre szolgál, hogy ennek finanszírozásában segítő kezekre leltünk. Vannak nagyobb támogatóink, mint az Oktatási Minisztérium és a Szülőföld Alapítvány.

A legnagyobb összeggel a Varga Zoltán öregdiákunk által vezetett vállalkozás támogatja a versenyt, de ezen kívül sok szülőtől és volt diáktól kapunk segítséget. Sőt, a Paksi Atomerőmű is mellénk állt – mondta dr. Katz Sándor.

A versenyt 1992-ben határon túli és hazai matematikatanárok indították útjára. A kezdeményezés legfőbb célja az volt, hogy az itthoni és a környező országok matematikatanítása közötti kapcsolat szorosabbá váljon. Mindemellett a tananyagok összehangolását és az eredményesség mérését is zászlójukra tűzték a kiötlők.

Dr. Katz Sándor hangsúlyozta, a szakmai célokon túl fontos szerepe van annak is, hogy az anyaországi és a környező országokból jött tanulók találkoznak egymással, megismerjék diáktársaik gondolatait, és a különböző helyszíneket. Az esemény rendkívül fontos szerepet tölt be a Kárpát-medencei tehetséggondozásban, matematikatanításában. A bonyhádi tudáspróba fővédnöke Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, a szakmai támogatója Lovász László akadémikus lesz az idén.

„Úgy gondolom, nem véletlen, hogy a rendezvény már hosszú távon bizonyította működőképességét, s reményeink szerint még több évtizedig biztosít lehetőséget az ifjú matematikusok tudásának összemérésére” – zárta dr. Katz Sándor.  

A Nemzetközi Magyar Matematikaverseny eddigi helyszínei

1992 Révkomárom
1993 Vác
1994 Ungvár
1995 Paks
1996 Székelyudvarhely
1997 Kaposvár
1998 Szabadka
1999 Nagykanizsa
2000 Dunaszerdahely
2001 Debrecen
2002 Sepsiszentgyörgy
2003 Eger,
2004 Nagydobrony
2005 Miskolc
2006 Zenta
2007 Szeged
2008 Kassa
2009 Gyula
2010 Szatmárnémeti

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben