Magyarország arca

Létrehozás: 2010. április 22., 12:36 Legutolsó módosítás: 2010. április 22., 12:38

Ennyien még soha nem voltak. Sok ezer ember, méltóságteljes és hosszan hömpölygő tömeg vonult a holokauszt emléknapja alkalmából tartott Élet menetén, a Szent István parktól a vizafogói mártíremlékműig. Forrás: Népszabadság / Czene Gábor

Különböző felekezetekhez tartozó keresztények és kipát viselő zsidók, jellegzetes öltözékű krisnás csoportok mentek együtt. Szocialisták, liberálisok, konzervatívok, hírességek és hétköznapi polgárok, kisgyerekes családok és lépni is alig tudó, botra támaszkodó öregek. Közöttük egy idős asszony, auschwitzi túlélő, tetovált számmal a karján. Azt üzente a világnak: nem hajlandó félni.

A sors úgy hozta, hogy az emléknap ebben az évben a parlamenti választás két fordulója közé esett. A rasszista hangulatkeltéssel operáló szélsőjobb térhódítása súlyos aktuálpolitikai terhet rakott a rendezvényre. Az Élet menete az idén sokszor többet jelentett hagyományos megemlékezésnél. Sikerült betöltenie küldetését: a demokrácia ünnepévé magasztosult.

A Fidesz képviselői korábban is szép számmal eljöttek, de tavaly például, amikor a józsefvárosi pályaudvarnál rendezték a felvonulást, félreálltak, nehogy közös fotókon szerepeljenek a szocikkal. Most ugyanazon az emelvényen, egymást váltva beszélt az MSZP-s Horváth Csaba és a fideszes Rogán Antal. És egyáltalán: először fordult elő, hogy a Fidesz valamelyik politikusa nem csupán részt vett, hanem beszédet is mondott az Élet menetén. Ott, ahol családjával Gyurcsány Ferenc is megjelent.

A Hit Gyülekezete és az SZDSZ viszonya jóval a párt széthullása előtt megromlott, de ez nem volt akadálya annak, hogy Kuncze Gábor egykori szabad demokrata pártelnök szólítsa mikrofonhoz Németh Sándort, a gyülekezet vezető lelkészét. A magyarországi katolikus egyház legrangosabb tagja is fontosnak érezte, hogy a nyilvánosság elé lépjen. Erdő Péter bíboros pár órával a fáklyás felvonulás kezdete előtt, a Terror Házánál egyértelművé tette, hogy a keresztényeknek szembe kell helyezkedniük a „kollektív vádaskodással” és a „gyűlöletkeltő propagandával”. Hiszen – mondta a bíboros – semmilyen politikai számítás nem igazolhatja az „emberek közötti testvériség, a természetes jóérzés, segítőkészség és együttműködés rombolását, a szeretet kultúrája helyett a gyűlölet, a feszültség, a zűrzavar terjesztését”.

A gesztusok sorát gyarapítja, hogy a Terror Házánál tartott másik esemény szervezői között egyaránt megtalálható volt a Fidesz pártalapítványa és a még szocialista miniszter irányításával működő oktatási tárca. A lengyel légi katasztrófa áldozatainak temetésén lévő Bajnai Gordon miniszterelnök is ide, a Terror Házánál rendezett megemlékezés résztvevőihez címezte levelét.

Magyarország végre azt az arcát mutatta, amit mindig is látni szeretnénk.

Talán így marad. Remélhetőleg akkor is, ha egyszer majd fideszesek és szocialisták között ismét szorossá válik a verseny, senkinek nem lesz elsöprő többsége a parlamentben és a Jobbik is meggyöngül.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben