Magyar Televízió: A műsorrendben továbbra is szerepelnek vallási műsorok – A források drasztikusan csökkentek

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2010. január 04., 16:32 Legutolsó módosítás: 2010. január 04., 16:33

Budapest – Január 4-én életbe lép a Magyar Televízió (MT) új műsorrendje, amelyben változatlanul szerepelnek a közszolgálati alapfeladatok ellátását biztosító kisebbségi, vallási és hírműsorok, de a korábbinál kisebb hangsúlyt kap a szórakoztatás és a sport – tájékoztatta a közmédium az MTI-t. Forrás: MTI

A közlemény szerint az MTV közszolgálati kötelezettségeit és gazdasági lehetőségeit szem előtt tartva tervezte meg jövő évi műsorrendjét; a közszolgálati alapműsorok folytatódnak, költségesebb adásokra azonban „nincs keret”.

Mint írták, az MTV-t sújtó költségvetési megszorítások miatt a műsorkészítésre fordítható források drasztikusan csökkentek, ezért olyan megoldást kerestek, amellyel az intézmény továbbra is a nézőket szolgálja, ugyanakkor megőrzi gazdasági stabilitását.

A január 4-én életbe lépő új műsorrendben változatlanul szerepelnek a közszolgálati alapfeladatok ellátását biztosító kisebbségi, vallási és hírműsorok, de az MTV a rendelkezésre álló belső kapacitásokat meghaladó, nagy készpénzkifizetéssel járó produkciókat egyelőre nem gyárt. A közelgő választások miatt az aktualitásokra, hírekre koncentráló műsorok csak kis mértékben változnak, de a korábbinál kisebb hangsúlyt kap a szórakoztatás és a sport.

A tájékoztatás szerint az m1 jövő évi műsorrendjének vázát a belső gyártású élő stúdióműsorok adják: folytatódik a Ma reggel című műsor és a Nappali, a 6 órai tea című műsor pedig az eddiginél korábban és Teadélután címmel jelentkezik. A Híradó esti kiadása után közszolgálati magazinokat és filmeket vetítenek. A tervek szerint a későbbiekben az ország ügyeivel foglalkozó társadalmi műsort sugároznak csütörtök esténként.

Hétvégén délutánonként az MTV egykori nagysikerű műsoraiból válogat a Hogy volt...!? címmel induló sorozat. A Kultúrház szintén megújul: január közepétől élőadásszerűen rögzített kulturális talkshow lesz. A magazinok közül egyelőre nem folytatódik a Sztársáv, a Szempont és a Múlt-kor.

Az m2 megőrzi kulturális-tudományos tematikáját, de közszolgálati feladatát nagyobbrészt ismétlésekkel látja el. Hétköznap zömében nemzetiségi műsorokat, portrébeszélgetéseket, ismeretterjesztő magazinokat, zenei válogatásokat és filmsorozatokat sugároz. A hétvégi kínálatban továbbra is nagy hangsúlyt kapnak az ifjúsági sorozatok, az ismeretterjesztő munkák és a klasszikus mozik, esténként pedig továbbra is magas művészi értékű filmkínálattal várják a nézőket.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

vallás,műsor,MTV

Elküldte Szabó-Pap Gabriella idő 2010. január 05., 09:36
Hm, mintha még jót is tenne a pénzszűke a MTV-nek... Egynémely "szórakoztató" műsor nem is hiányzik majd. Jót tenne egy talkshow az egyházak társadalmi szerepéről, hogy jobban értsék az emberek, mit ad a vallás az egyénnek és a társadalomnak.
Kérdésem: tudja-e használni a Királyi Tévé az egyházi műhelyek, pl. a mi Zákeus Médiacentrumunk által készített anyagokat? van-e pl. technikai akadálya?

Megvonás

Elküldte Horváth-Bolla Zsuzsanna idő 2010. január 05., 10:12
A megvonások nem csak arra vonatkoznak, hogy a saját gyártásúakat leépítik, csökkentik, hanem a külső gyártásúak átvételére sem lesz lehetőség. De tudomásom szerint a Zákeus Médiától az MTV eddig sem vett át anyagokat...