Mága Zoltán templomokban tervez száz koncertet

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2009. április 14., 09:43 Legutolsó módosítás: 2009. április 14., 09:45

Budapest – Száz koncertből álló sorozatot tervez az ország különböző felekezetű templomaiban Mága Zoltán, a népszerű hegedűművész. A jótékonysági koncertekkel ugyanakkor a társadalmi megbékélésért szeretne a maga eszközeivel tenni valamit. A beszélgetésben szó esett további terveiről s a frissen megjelent lemezéről is. Forrás: Népszava / Bársony Éva

– Hogy jutott az eszébe a száz templomi koncert terve? Ez példátlanul nagyszabású vállalkozásnak ígérkezik.

– Az integrálódás kérdésével függ össze a tervem, mert amellett, hogy segíteni akarok a rászorulókon, hidat is szeretnék építeni a kisebbség és a többség között. Azt látom, hogy nem csak a szegénység, hanem szörnyű feszültségek is mérgezik a mindennapi életet, s milyen nehezen élnek együtt a kisebbségek és a többség közösségei. Gyakran adtam templomokban jótékonysági koncertet, s tapasztaltam, hogy a padsorokban minden korosztály megtalálható, s egyaránt beülnek zenét hallgatni cigányok és nem cigányok. És nem nézik, ki milyen származású, milyen a bőrszíne.

– Zenész dinasztiából származik, pályáját szinte még gyerekként a világhírű Rajkó Zenekar vezető prímásaként kezdte, azóta világot járó művésszé lett, s nyilvánvalóan hisz a zene megváltó erejében. De ahol már fegyverek dördülnek, konkrétan mit remél egy koncertsorozattól?

– Bízom abban, hogy valamilyen módon enyhíthetünk a kialakult helyzeten. És jó lenne, ha sikerülne azokra a cigányemberekre is hatni pozitív módon, akik nem fogadják el az együttélés szabályait, s ezzel saját közösségüknek tesznek rosszat. Tudom, hogy nem válthatom meg a világot, tudom, a koncertekkel nem tudok iskolát, óvodát, bölcsődét építeni a cigánygyerekeknek, nem teremtek munkalehetőségeket és nem tudom felszámolni a cigánytelepeket, de szeretném hinni, hogy a zene a megbékélést szolgálja majd a koncerteken. Láttam nem egyszer a templomi koncerten az embereket együtt örvendezni a szomszédjukkal, akivel előtte tán szóba sem álltak, de a zenét együtt élvezték. Megtisztelő, hogy a jótékonysági koncertek fővédnökségét Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat elnöke vállalta.

– Reményei a művészet erejébe vetett erős hitre vallanak.

– Nekünk, művészeknek talán még van hitelünk, s valójában nem várhatunk a robbansára kész puskaporos hordó tetején, A templomi koncertekre ingyenes lesz a belépés, így a zene nagyon sok emberhez juthat el, akiknek ilyesmire nem telik. A tervek szerint itt Budapesten a Szent István Bazilikában, a Mátyás templomban s kisebb templomokban indulna a sorozat, s utána következnének az ország különböző részei.

– A napokban látott napvilágot a 12 ezer ember előtt adott nagysikerű Budapesti Újévi Koncertjéből készült CD és DVD. A gazdag repertoárból hogyan választja ki egy lemez anyagát?

– Mindig arra törekedtem, hogy olyan remekműveket dolgozzak fel elsősorban, amelyeket a közönség jól ismer. És arra így gondot fordítok mindig, hogy amikor egy jól ismert zenét a magam részére feldolgozok, az minden korosztályt érintsen meg. Én a kisgyerekektől kezdve a kamaszokon át az idős korosztályig mindenkinek szeretnék zenélni. Az a crossover stílus, amelyben megszólalnak az általam feldolgozott klasszikusok, tapasztalataim szerint nagyon sokan érzik magukénak.

– Klasszikusok crossoverben? Kik a kedvencei?

– Beethoven, Mozart, Haydn. De a két Strauss is, többször Johan, ritkábban Richard, Pablo Sarasate, Suppé és Vittorio Monti is. Hihetetlen, hogy a világ minden táján milyen óriási sikere van Monti csárdásának például, noha csak a neve csárdás, egyébként klasszikus zenedarab. Ugyanígy Vivaldi is a közönség legkedveltebbjei közé tartozik, az új lemezen a Négy évszakból a Tél című tételt játszom, ahogy az az újévi koncerten is történt a Papp László Budapest Sportarénában. Amikor ott kiléptem a 12 ezer ember elé, nem tudtam megszólalni. Játszottam én már ilyen népes közönség előtt korábban is, de ez alkalommal az én koncertemre, az én nevemre jött el ennyi ember és ez megindító volt, semmihez nem fogható örömöt szerzett.

– Mit tartalmaz az új lemeze és a DVD?

– A koncerten 35 szám hangzott el, természetesen a meghívott vendégművészek előadásával együtt, hiszen sok vendégem volt a különböző műfajok képviseletében, mert egy képzeletbeli világkörüli utat idéztünk fel az egy-egy városra jellemző zenével. New York-i jazzt játszott Szakcsi Lakatos Béla, olasz dalokat énekelt Dolhai Attila, meghívtam Janza Katát is, hogy csak néhány nevet említsek. Személyes büszkeségem, hogy a 13 éves kislányom, aki musical-színésznőnek készül, ugyancsak ott volt velem a színpadon, Moszkvát felidézve egy orosz népdalfeldolgozást énekelt. A kétórás DVD-n szinte az egész koncert látható, a CD-n 18+ 1 szám szólal meg. Magam Vivaldin kívül egy igazi virtuóz számmal is jelen vagyok a lemezen, amit a koncert előtt nyilvánosan nem játszottam, Sarasate Cigányosan című darabja, cigánymelódiák virtuóz feldolgozása saját hangszerelésemben.

– Milyen tervek foglalkoztatják?

– Folytatom a világjáró koncert-útjaimat, az idei évben New York-ban, a magyar kultúra napjain kezdtem, dolgozom a száz koncert tervén és új lemezre készülök. A Sony Music kiadóval ötéves exkluzív szerződést kötöttünk, már az ő gondozásukban jelent meg az újévi koncert lemeze és video-felvétele is. Megtisztelő, hogy egy nagyhírű kiadó várja tőlem a következő anyagot, a legközelebbi CD-vel augusztus 15-ig kell elkészülnöm. Most, hogy nem saját magam vagyok a saját kiadóm - sok sikeres lemezem jelent meg a saját kiadómnál -, nincs időhúzás, nincs késlekedés, nincs mese, készen kell lennem időre. Hogy mi lesz a lemezen, az legyen meglepetés, már elkezdtem dolgozni a zenei anyagon, és mondhatom, lázasan készülök, naponta keményen gyakorolok az új lemezre.
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben