Ma van a Föld napja

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2010. április 22., 11:28 Legutolsó módosítás: 2010. április 22., 11:29

1970. április 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató, aki azóta az alternatív energiaforrások világhírű kutatója és szakértője lett. Mára szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Magyarországon 20 éve, 1990-ben szervezték az első napot. Forrás: Magyar Kurír, FNA.hu

1970-ben kezdődött

Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorúbb törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak.

1990-ben világmozgalommá vált

Húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. – látva elhatározták, hogy az 1990-es években a közös felelősségre hívják fel a figyelmet.

Ennek érdekében Denis Hayes és barátai 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömegfelvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában. Több mint 125 ország környezetért polgárai, civil szervezetei válaszoltak felhívásukra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját szervezésű programmal tették világméretűvé ezt a napot.

Magyarország az elsők között csatlakozott

A felhívásra Magyarországon környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot hoztak létre az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Az alapítvány a helyi kezdeményezéseket – külön hangsúlyozva az iskolák és természetesen a pedagógusok szerepét – környezeti könyvek kiadásával, vetélkedők összeállításával támogatja.

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? – Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. 1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen tesznek valamit a Földért: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek. S ez a Föld napja mozgalom legnagyobb sikere: helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok, és ma már nem csak a Föld napján.

Az alapítvány a szemléletformálás érdekében eddig több mint 50 könyvet, ismertető füzetet és két társasjátékot jelentetett meg, többek között 1990 óta minden év április 22-ére, a Föld napjára adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról A világ helyzete címmel – olvasható az alapítvány honlapján.

Az alapítvány honlapja s a szöveg forrása: www.fna.hu

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben