Levéltári védelmet kap a plébániák iratanyaga – Magyar segítséggel óvják Erdély múltját

Létrehozás: 2010. május 13., 09:26 Legutolsó módosítás: 2010. május 13., 09:28

Gyűjtőlevéltárakba kerülnek az erdélyi katolikus plébániák iratai, így azok kutatását és archiválását is biztosítani tudják a jövőben. Forrás: NÉpszabadság / Tarnóczi László

Levéltári védelmet kap a plébániák iratanyaga – Magyar segítséggel óvják Erdély múltját

A kép csak illusztráció

A romániai levéltári törvény várható változására készülve az egyházi levéltárosok abban bíznak, hogy az 1951-ben a polgármesteri hivatalokba szállított, majd onnan többnyire az állami levéltárakba került anyakönyvekhez is hozzájuthatnak. A gyűjtőlevéltárak felkészítését magyarországi levéltárak is segítik, a dokumentumok raktározási gondjainak enyhítésére a napokban tíz teherautónyi speciális dobozt, illetve raktári polcrendszert szállítottak Budapestről és Esztergomból Kolozsvárra, Csíkszeredába, illetve Gyulafehérvárra.

Tyekvicska Árpád, a Magyar Levéltárosok Egyesületének (MLE) elnöke a programmal kapcsolatban a Népszabadságnak elmondta: tavaly, a Gyulafehérvári Püspökség alapításának ezeréves évfordulóján fogalmazódott meg a plébániákon őrzött dokumentumok tudományos igényű feldolgozásának igénye és terve, amelyhez felajánlották a segítségüket. Az MLE országos felhívást tett közé, melynek nyomán több megyei, városi, illetve intézményi levéltár, valamint dobozgyártó tett felajánlást. Vácott még önkormányzati határozat is született a gyűjtődobozok ajándékozásáról. Mindezek eredményeként szerdán összesen 6500, a dokumentumoknak speciális védelmet nyújtó levéltári dobozt küldenek ki Erdélybe. Az akcióhoz csatlakozott a Püspöki Levéltár is, tőlük egy háromszáz folyóméternyi, feleslegessé vált raktári polcrendszer kerül a határon túli kutatóműhelyekbe.

Küsmödi Attila szamosújvári plébános, az erdélyi értékmentő program levéltáros munkatársa közölte: a gyulafehérvári Érseki Levéltár, illetve az ottani gyűjtőlevéltár mellett Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely, Szamosújvár, Sepsiszentgyörgy és Marosvásárhely gyűjtőkönyvtárában helyezik el a begyűjtendő plébániai levelezéseket, püspöki jegyzőkönyveket, és gyűjtőlevéltárat létesít a katolikus egyház Kolozsváron és Csíkszeredában is. A plébániákon csak az elmúlt 15 év iratai és az utóbbi száz év anyakönyvei maradnak. A begyűjtött dokumentumokat kötetekben hozzák nyilvánosságra, a Gyulafehérvári Levéltár Érseki Repertóriumának első kötete már megjelent.

Az erdélyi, valamint az anyaországi levéltárak együttműködését fémjelzi az a kapcsolat is, amelyet a Nógrád Megyei Levéltár alakított ki az Erdélyi Múzeum-Egyesület Kutatóintézetével. A marosvásárhelyi tudományos műhelyben például a napokban vehették birtokba azt a mikrofilmolvasó gépet, mely a levéltár közreműködésének köszönhetően, a Nógrád Megyei Földhivatal ajándékaként érkezett Székelyföldre. Ennek segítségével a kutatóintézet munkatársai a jövőben a mikrofilmen rögzített dokumentumokat is felhasználhatják a munkájuk során.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben