Levelet írtak Orbán Viktornak az evangélikusok és a reformátusok – Közös zsinatot tartanának 2017-ben a protestáns egyházak

Létrehozás: 2011. január 26., 10:27 Legutolsó módosítás: 2011. január 26., 10:29

Budapest – Orbán Viktornak írt levelet a Magyarországi Református Egyház Kálvin Emlékbizottsága és a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága azt kérve, hogy 2017, a reformáció kezdetének 500 éves évfordulója legyen Magyarországon a reformáció állami emlékéve – közölte Fabiny Tamás evangélikus püspök kedden az MTI-vel. Forrás: MTI

Levelet írtak Orbán Viktornak az evangélikusok és a reformátusok –   Közös zsinatot tartanának 2017-ben a protestáns egyházak

Evangélikus-református megbeszélés Fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Ezenkívül ugyanezt kérte az evangélikus egyház levelében Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől – tette hozzá.

A Kálvin Emlékbizottság és a Reformációi Emlékbizottság hétfőn egyeztetett Budapesten, a református egyház zsinati hivatalban a reformáció ötszáz éves jubileumának 2017-es megünnepléséről. Az ötszáz éves jubileum alkalmából a két legnagyobb magyarországi protestáns egyház 2017-ben közös zsinatot szeretne tartani, amelyen a korábban együttesen aláírt nyilatkozataikat erősítenék meg – számolt be Fabiny Tamás.

Mindkét bizottság tagjai természetesnek vélték azt, hogy 2017. október 31-én közös ünnepi istentiszteletet rendeznek majd. A két testület legközelebb ősszel egyeztet az előkészületek állásáról – mutatott rá.

Mint mondta, a protestáns egyházak közös reformációi kiállítást terveznek a jubileumi évre. 2017-ben, a Reformáció hónapjára közös istentiszteleteket és más együttes alkalmakat is terveznek a reformátusok és az evangélikusok, és arra hívnak majd fel, hogy a lelkészek látogassanak el egymás gyülekezeteibe prédikálni, illetve úrvacsorát osztani, „mivel a két egyházban kölcsönösen elfogadják a kiszolgáltatott szentségeket, így az úrvacsorát is".

A két egyház szeretne az emlékévben egy közös reformációi kiállítást szervezni Budapesten, ezenkívül 2011-2017 között egyetemeik szervezésében tudományos konferenciákat tartanának. Irodalmi alkotások, zeneművek megalkotására közös pályázatokat írnának ki és számos közös kulturális rendezvényt is szerveznének – sorolta elképzeléseiket a püspök.

Fabiny Tamás arról is szólt, hogy szeretnék a protestáns vallási turizmust fellendíteni. Terveik között szerepel, hogy az evangélikus Kossuth Lajos nyomában címmel egyebek mellett szülőhelyét, Monokot, illetve megkeresztelésének helyszínét, Tállyát érintő turistautat építsenek ki, amihez szintén kérik az állam segítségét.

Hasonló zarándokutat lehetne kiépíteni a Tolna megyei német evangélikus egyházközségek kulturális örökségéhez vagy a gályarab prédikátorok elhurcolásának XVII. századi útvonalához (Pozsony-Nápoly) kapcsolódóan is – vélekedett.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben