Lemondott a német püspökasszony

Létrehozás: 2010. február 24., 20:36 Legutolsó módosítás: 2010. február 24., 20:36

Hannover – Ittas vezetés, illetve az emiatt ellene indított bírósági eljárás miatt szerdán lemondott tisztségéről szerdán a német evangélikus egyház (EKD) vezetője. Margot Käßmann lemondott hannoveri püspöki tisztségéről is. Forrás: MTI

Az 51 éves Käßmann az első női vezető volt a több mint 25 milliós német evangélikus egyház élén. Az elmúlt hét végén ittasan ült a volánhoz, és egy közlekedési szabálysértés nyomán vérében 1,54 ezrelékes, a teljes vezetésképtelenséget jelentő alkoholszintet állapítottak meg.

Az egyházi tisztségeiről való lemondást maga Käßmann jelentette be rendkívüli hannoveri sajtóértekezletén. Ezúttal is elismerte, hogy hivatalának, illetve tekintélyének ártó súlyos hibát követett el. A jövőben az ország legnépesebb egyházkerületében egyszerű lelkészként kíván tevékenykedni. Käßmann 1999 óta volt Hannover püspöke.

Az EKD vezető szervének számító tanács vezetői korábban még kiálltak Käßmann mellett, osztatlan bizalmukról biztosítva őt. Mindazonáltal rábízták a „jövőbeni közös úttal" kapcsolatos döntést, ami megfigyelők szerint már arra utalt, hogy elfogadnák a lemondását.

A Käßmann-ügy felzúdulást okozott az egyházban és az egyházon kívül is. Döntése szakértők szerint súlyos csapást jelent az evangélikus egyházra. A protestáns egyházakat összefogó EKD élére tavaly októberben megválasztott Käßmann ugyanis az evangélikus egyház legnépszerűbb személyisége volt. Nyitottsága, őszintesége, embersége és kiváló szónoki képességei miatt rendkívüli népszerűségnek örvendett. Elődjével, Wolfgang Huber berlini püspökkel együtt az egyház korszerűsítésének legfőbb híve volt. Helyére nem lesz könnyű hasonlóan karizmatikus személyt találni.

Egyes értesülések szerint a német kormány közvetve jelezte, hogy a történtek után Käßmannt nem szívesen tekinti tárgyalópartnernek. Az EKD immár lemondott vezetőjének hivatali ideje alatt meggyűlt a baja a Merkel-kormánnyal, újévi prédikációjában ugyanis szokatlan nyíltsággal jelezte, hogy nem ért egyet az afganisztáni német katonai szerepvállalással, és annak befejezését sürgette. Állásfoglalása megrökönyödést váltott ki az egyházi „beavatkozást” sérelmező berlini kormánykörökben, és nem sokkal később egyeztető megbeszélésre került sor közte és Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter között.

Käßmann utóda minden valószínűség szerint az evangélikus egyház jelenlegi második embere, az eddigi helyettes, a Rajna-vidéki egyházkerület vezetője, Nikolaus Schneider lesz. Ő azonban előzetesen jelezte, hogy nem kíván hosszú időre az EKD tanácsának elnöke lenni, így várható, hogy az egyház zsinata novemberben új vezetőt választ.

Sajnálkozását fejezte ki Margot Käßmann lemondása miatt Robert Zollitsch, a német katolikus püspöki konferencia elnöke. Freiburg érseke ugyanakkor hangoztatta, hogy megérti az EKD elnökének döntését.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben