Lelkipásztor lesz a válogatott focista

Létrehozás: 2011. január 04., 09:53 Legutolsó módosítás: 2011. január 04., 09:54

A szurkolók gyakran látnak focistákat akik becsukják a szemüket egy pillanatra, mások megérintik a pályát, keresztet vetnek, mielőtt a pályára lépnek. Minden meccs előtt. Forrás: mindennapi.hu / Vér Viktória

A leghíresebb keresztény és aktív futballista a világon minden bizonnyal Ricardo Izecson dos Santos Leite, vagyis a Milán egykori, a Real Madrid jelenlegi egyik legnagyobb kincse: Kaká. A 28 éves brazil, akárcsak  Lúcio  mélyen vallásos, tagja a Krisztus Atlétái keresztény szervezetnek. Kakáról a közbeszéd azt tartja, hogy jövedelme tized részét egyházának ajánlja és gyakran fordít jelentős összeget jótékonysági célokra.

A neves labdazsonglőrök közül említhetnénk még Zé Robertót, vagyis ifjabb José Roberto da Silvát.  A német Hamburg játékosa, lelkipásztor szeretne lenni, amikor felhagy a futballal. Honfitársai közül a világbajnok kapus Claudiö Taffarel és Edmilson is gyakran megemlíti hogy sikerét Jézusnak köszönheti 

A dél-amerikai, az olasz, a spanyol és az afrikai focisták többsége rendkívül vallásos, a kezdő sípszó előtt, cserénél, gólnál égre mutató ujjaik, keresztvetéseik, vallási témájú tetoválásaik jól mutatják mindezt. A dél-afrikai világbajnokságot megelőzően a görög válogatott egységesen az Úr áldását kért- erre a kiutazásuk előtt egy futballpályán került sor .

De persze nem csak a focisták, hanem az edzők között is van olyan, aki Istenhez fordul munkájában is. A portugál José Mourinho, a Real Madrid vezetőedzője egy-egy meccs előtt a Bibliát olvassa.

 Vallási meggyőződésének azonban a FIFA szabályai szerint 2010 nyara óta nemzetközi meccseken egyetlen játékos sem adhat hangot –  úgy is mondhatnánk, hogy képet – a pályán. A keresztény focistákon legtöbbször a ’Jézushoz tartozom’, ’Jézus szeret Téged’ illetve a ’100% Jézus’ - vagyis az érdem 100%-ban Jézusé-  feliratokat lehet(ett) látni, melyek egy-egy gólt vagy győzelmet követően villantak föl a fejre húzott mezek alatt.

  Az MLSZ oldalán található magyarra fordított, 2010/11-es évadra vonatkozó FIFA-szabálykönyvben a következő áll: „A játékosoknak nem szabad felfedniük az alsóruházatukat, mely jelmondatot vagy hirdetést mutat. A kötelező alapfelszerelésnek tilos bármilyen politikai, vallási vagy személyes nyilatkozatot tartalmaznia. Azt a játékost, aki meze levételével felfed jelmondatot vagy reklámot, a torna szervezőjének szankcionálni kell. Annak a játékosnak a csapatát, akinek a kötelező alapfelszerelése bármilyen politikai, vallási vagy személyes jelmondatot vagy nyilatkozatot tartalmaz, a torna szervezőjének vagy a FIFA-nak kell szankcionálnia.

A nemzetközi meccseken felül a legtöbb országban klubszinten is tilos így üzenni a világnak. 

Focista honfitársaink között is akad számos hívő. A legismertebb minden bizonnyal Gera Zoltán. A Fulham Pécsről származó sztárja tinédzserként tért meg, miután rossz életstílusát édesapja nem nézhette tovább tétlenül, és elvitte egy keresztény gyülekezetbe.Hitre jutása után megszabadult a drogoktól, a legutóbbi válogatott mérkőzés előtt így vallott: - Ha Jézus nem talál rám, ma lehet hogy nem is élek, vagy ha igen, valószínű hogy emberi roncsként tengetem az életem. A szintén sok mindent megélt korábbi Loki-védő, Bodnár László- januártól ismét a Salzburg játékosa - hátán nemrégiben fejeztek be egy nagy tetoválást, melyen Jézus keresztre feszítése látható. Említhetjük Rósa Henriket a négyszeres válogatott labdarúgót vagy Telek Andrást is: a Fradi egykori válogatott középhátvédjének kedvenc könyve a Biblia. Aktív pályafutása alatt is köztudott volt róla, mennyire fontos neki Isten. Telek úgy tartja, akinek hite van, bárhova is tartozzon, annak könnyebb átélnie a sikert és a kudarcot is.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben