Lélektől lélekig

Létrehozás: 2009. november 01., 14:16 Legutolsó módosítás: 2009. november 01., 14:19

Három kegyelmes nap követi egymást a naptárban. Mindhárom mélyen ágyazódott a nemzeti tudatba. A protestánsok jeles ünnepe, a reformáció emléknapja nyitja a sort: október 31-én az evangélikusok és a reformátusok a Notarius Dei, Isten jegyzője névvel is illetett Luther Márton fél évezred előtti cselekedetét idézik meg, azt, amikor . ittenbergi vártemplom kapujára szegezte kilencvenöt pontos kiáltványát. A katolikus világ november elsején, mindenszentek ünnepén a „tökéletesek és igazak” példáját állítja a hívek elé. November 2-án a legegyetemesebb, felekezetektől független nap, a halottainkra való emlékezés zárja a „szomszédünnepek” ciklusát. Forrás: Magyar Hírlap

A méltóság ünnepei

Mindenszentek előnapján, ma lesz az ünnep legmagasztosabb eseménye: az esztergomi bazilikában délelőtt fél 11-kor ünnepi szentmisén avatják boldoggá Meszlényi Zoltánt, az 1951-ben mártírhalált halt segédpüspököt. A szertartást Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek és Angelo Amato érsek, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa végzi. A kommunista diktatúra magyarországi vértanúi közül Meszlényi püspök az első, akit az egyház a boldogok sorába emel. Vasárnap a szokásos ünnepi szentmisére várják az ország templomaiba a híveket. 

Reformáció-napi megemlékezést tartanak ma délután öt órától Budapesten. A Reformáció-emlékparkban Tőkéczki László, a Dunamelléki Református Egyházkerület főgondnoka emlékezik, az imádságot Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, az Ökumenikus Tanács elnöke mondja. A kulturális műsort a Baptista Teológiai Akadémia, a Fasori Evangélikus Gimnázium és a Julianna Református Általános Iskola diákjai adják. A fáklyás felvonulás után, este hat órára istentiszteletre hívják a hívőket a Fasori református templomba. Mátészalkán felavatják Károli Gáspár mellszobrát, és születésének 500. évfordulója alkalmából megkoszorúzzák Kálvin János szobrát. Az emléknapon ünnepi istentiszteletet tartanak a debreceni Nagytemplomban. A közös protestáns megemlékezésen igét hirdet Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök, az apostoli köszöntést Vad Zsigmond debreceni esperes mondja, az imádságot Bereczki Lajos baptista lelkésztől hallhatják a hívők. 

A hét végén a temetők későig nyitva tartanak, hogy mindenkinek módja legyen emlékezni eltávozott szeretteire.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben