Közel ezer hajléktalan Pécsett

Létrehozás: 2008. október 20., 13:12 Legutolsó módosítás: 2008. október 26., 15:04

Pécs - A szegény sorsú hajléktalanokon sokan próbálnak segíteni. Az Egyházmegyei Katolikus Caritas rövidesen melegedőt nyit, ahol szendvicset, teát oszt, s ahol különböző programokat is szervez. A szakemberek szerint az ebbe a körbe tartozó pécsi szegényellátás kielégítő. Forrás: bama.hu

Egyre több étkezési lehetőséget, szociális gondoskodást nyújtanak a városban dolgozó alapítványok és karitatív szervezetek. Az őszi-téli készülődés jegyében új melegedőt nyit rövidesen az Egyházmegyei Katolikus Caritas. Vezetőjük, Forray Ferencné úgy gondolja, hogy napközbeni forgó rendszerrel legalább ötven embernek biztosíthatnak pihenést, melegedést, adhatnak szendvicset, forró teát. A város központjában nyitó melegedőben különféle programokkal, elfoglaltságot nyújtó lehetőségekkel, előadásokkal várják majd a betérőket, még a DVD-nézés lehetőségét is biztosítva.
Hasonlóképpen speciálisan új centrumot alakított ki a Támasz Alapítvány TámaszPont néven, ahol újabb melegedő, fürdési és mosási lehetőség van, de ide költöztették a jól felszerelt orvosi rendelőt is. Hajdú Krisztián az alapítvány vezetője megfogalmazta: nem a szociális gondoskodás a céljuk, hanem elsősorban az, hogy a reményét vesztett ember önbecsülését és a társadalommal való kapcsolatát helyreállítsák.
A kérdésünkre, hogy elegendő-e a szállás, és az étkeztetési lehetőség, Hajdú Krisztián különös választ adott. Szerinte akad, aki az igényeihez képest túl sokat is kap, mások meg szinte semmit. A szakember azt is látja, amit mi nem: a napi meleg fürdő és étel, a tiszta ruha, orvosi ellátás és az éjszakai szállás sokakat „rabul ejt”, akad, akinek mennyország ez az élet, s nem is akar kikecmeregni belőle. Eszébe sem jut újból állást vállalni, beilleszkedni. Más meg szégyelli, amikor az ebédért sorban áll.
A szakemberek szerint közel ezer hajléktalan él Pécsett, köztük pár száznak jut állami hajlék – krízisszálló, kríziscsomag, melegedő, meleg étel –, a többi pedig megtűrt vendég valahol, barátnál, rokonnál, vagy saját viskójában húzza meg magát. Sok szervezet segíti őket. A kertvárosi Szent Erzsébet Caritas Házban osztják a meleg reggelit, készítik a kríziscsomagokat a legrászorultabb hajléktalanoknak. Csonkáné, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Csilla Otthonának vezetője új kezdeményezésüket említi: a szociális étkeztetésbe a meszesiek után a György-telepi és az István-akna környékén élő rászorultakat is bevonták. Tavaly nyílt a belvárosi krízisszállójuk, osztják a meleg ételt a pálosok közreműködésével. 

Az orvosi központok
A Támasz Alapítvány áthelyezte a Hársfa utcából a Dugonics utcában épített TámaszPontba a hajléktalanok egészségügyi ellátását. Korszerű rendelőt építettek, a betérők ingyen gyógyszert is kapnak. Hasonló családorvosi ellátást biztosít a Máltai Szeretetszolgálat a Janus Pannonius utcában. Naponként változó szakrendeléssel – belgyógyászat, bőrgyógyászat, reumatológia, pszichiátria – fogadják a hajléktalanokat, a szegényeket, és készleteik erejéig ingyen biztosítják a gyógyszereket.

Segélyhívó telefonok
A Támasz Alapítvány mind a hajléktalanok, mind a lakosság számára segélyhívó telefonokat állított üzembe. A hajléktalanokat szolgáló Szociális Információs Szolgálat munkanapokon 8–16 óra között a 72/517-984 és a 72/517-987-es számokon áll a hívó rendelkezésére a Sándor utca 1-ben. A regionális diszpécserszolgálat száma 72/233-169, ami napi 24 órában hívható. A vonal végén szakemberek várják mindazok hívását, akiknek információja van akár az utcán, közterületen, lépcsőházban segítségre szoruló hajléktalan emberről.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben