Keresztet állít a Pannonhalmi Bencés Pincészet Szent Orbán ünnepén

Létrehozás: 2011. május 27., 09:38 Legutolsó módosítás: 2011. május 27., 09:40

Pannonhalma – A szőlőművesek védőszentje, Szent Orbán ünnepe tiszteletére keresztet állít pénteken a Pannonhalmi Bencés Pincészet a monostorhoz tartozó Széldomb dűlőben. Forrás: MTI

Hortobágyi Cirill, a bencés főapátság perjele áldja meg 17 órakor a keresztet, amelyet a vértesi Erdőgazdaság készített – mondta lllés Tamás marketingvezető az MTI-nek.
A liturgia folytatásaként Szent Orbán életének néhány epizódját elevenítik fel, majd a vendégek lovaskocsin vagy gyalogszerrel a Sokoró lankáin át a pincészet kóstolóteraszára mennek, ahol meghallgathatják a Gyárfás István Trio koncertjét a Pannonhalmi Jazz-Terasz elnevezésű rendezvénysorozat soron következő programján.
Szent Orbán napjához, május 25-hez az egyik legismertebb borünnepünk kapcsolódik. A szőlőhegyeken gyakran rendeztek körmenetet ezen a napon, ilyenkor a szent szobrait friss szőlőhajtásokkal díszítették. Elsősorban a fagyok ellen kérték a segítségét a szőlőművesek, akik védőszentjüknek tartották. Egy-két borvidékünkön szokás volt jó termés esetén borral hinteni és virágokkal díszíteni a szent szobrát, míg rossz termés idején megvesszőzték vagy sáros vízzel öntözték le. A szőlőhegyeken több helyütt szobrok őrzik emlékét, jó néhány dűlő vagy hegyoldal viseli a nevét, sőt templomot és kápolnát is szenteltek tiszteletére.
Szent Orbán korai keresztény pápa volt, 222-ben választották a római gyülekezet püspökévé. Tisztségét nyolc évig viselte. Nem ismertek halálának körülményei, bár a hagyomány szerint vértanúhalált szenvedett. Valószínűleg ő rendelte el, hogy a mise keretén belül az áldozati kehely aranyból vagy ezüstből készüljön.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben