Kell egy lelkes csapat

Létrehozás: 2008. november 13., 18:03 Legutolsó módosítás: 2008. november 13., 18:17

Szeged - Gyula - Jövő szeptemberben Gyulán újabb futballakadémia indul. Ennek azonban van egy különlegessége: fenntartója a Szeged-Csanádi Egyházmegye lesz, élén Kiss-Rigó László püspökkel, aki nemrég egy sportcsarnokavatáson az iskolaigazgatóval mérkőzött meg, hétmétereseket rúgva egymásnak. (Hogy ki győzött? Megtudhatják a cikkből.) De nem csak azért tekinti szívügyének a labdarúgó-akadémiát, mert maga is szívesen rúgja a bőrt. Talán az egykori szalézi nevelés is teszi, hogy terve egybecseng a rend alapítójának, Don Boscónak gondolataival: „Szeresd, amit ők szeretnek, hogy ők is szerethessék, amit te akarsz, hogy szeressenek.”

Magyarországon az egyházi vezetők általában nem tartják szívügyüknek a sportot. A magyar papok többségének a saját életében sem fontos az egészséges életmód, pedig a fiataloknak ebben is mintát adnak. Ha rajtam múlna, megtiltanám a papoknak a dohányzást. Egy amerikai püspöki konferencia tagjai szinte kivétel nélkül űznek valamilyen sportot, Olaszországban pedig a plébániák többségéhez megvilágított sportpálya tartozik. Ahol este kilenckor is ott vannak a családok a focipályán, és ebből adódóan az egyházközösség életében is tevékenyebben vesznek részt. Persze nálunk a szocializmus évtizedeiben nemhogy a sporttal, az oktatással sem foglalkozhatott az egyház.
• Azt megelőzően mégis fontos lehetett az Egyháznak a sport, hiszen például a budapesti Szent Margit Leánygimnázium alagsorába 1931-32-ben már uszodát is építtettek.
• Nemrég avattunk Gyulán egy sportcsarnokot, ott hallottam, hogy Gyulán is a legelső sportintézményt az egyház alapította, még a háború előtt. Múlt pénteken pedig egy konferenciát tartottak Klebelsbergről és a sportról.
• Személyesen is kötődik a focihoz?
• Szüleim és nagyszüleim kisgyerekkorom óta Fradi-drukkernek neveltek, ráadásul közel is laktunk a Fradi-pályához. Én a Pénzügyőrben voltam igazolt játékos.
• A gyulai futballakadémia a tervek szerint jövő szeptemberben indul. Mit lehet tudni róla?
• Felmenő rendszerben indítjuk az akadémiát. Az egyházmegye lesz a fenntartó, feltehetően egy alapítvány segítségével. Korosztályonként 20-25 fővel indul egy osztály, bentlakásos rendszerben tanulnak majd a 14-18 éves fiatalok. A cél egy nemcsak testileg, lelkileg is erős utánpótlás kinevelése. A felvétel kritériuma a tehetség és a keresztény értékrend elfogadása. Nem szeretnénk, ha a szülő anyagi helyzetén múlna, hogy egy tehetséges gyerek járhat-e a futballakadémiára, ezért teljesen ingyenes lesz az oktatás. Már tavasszal szeretnénk tornákat, pár napos edzéseket, mérkőzéseket szervezni, amelyek segítik a válogatást. Az akadémia versenyezési lehetőséget is kínál majd, szerződésben fog állni különböző szintű, akár NB I-es csapatokkal is. Az oktatást két gyulai katolikus intézmény tanárai biztosítják, az egyik gimnázium, a másik szakképző. Vasárnap bevonulnak a növendékek az iskolába, és hétfőn az átlagnál jóval több, 8-10 órában oktatják őket. Ezután a kollégiumba mennek, ahol elsősorban edzenek, és emellett tanárok jönnek hozzájuk. Az ingatlannal kapcsolatos jogi előkészületek befejeződtek. A hat és fél hektáros területen most folyik a kollégium és a sportpályák építése, valamint az infrastruktúra fejlesztése. A szakmai előkészületek is jól haladnak Varga Zoltán vezetésével és Grosics Gyula részvételével, akiről a futballakadémia majd a nevét is kapja.

A teljes cikk a Képmás magazin novemberi számában olvasható. 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben