Jézust megeszik a zombik az utolsó vacsorán

Létrehozás: 2010. február 08., 11:15 Legutolsó módosítás: 2010. február 08., 11:16

Pár száz év szorgos másolás és Leonardo da Vinci ikonikus képe Az utolsó vacsora kikerülhetetlenül beleégett a pop kultúra művészeinek tudatába. Egyfajta hullám kezd kialakulni a nyugati művészeti és média piacon, aki súlyt akar adni aktuális termékének hozzányúl és átdolgozza a klasszikus témát. A vallásos téma profán és agyament újrahasznosításaiból szemezgettünk. Forrás: pecsistop.hu

Az utolsó vacsora adaptációk jelenséggé nőtték ki magukat a netes kultúrában, különös képpen az egyetemista szubkultúra körében. Jelenleg minden nagyobb amerikai sorozat és film meglovagolta ezt a hullámot az utóbbi időben, a sort a Lost zárta, de a Sopranos (nálunk Maffiózók), a Battlestar Galactica (iszonyú magyar fordításában Csillagközi romboló), a Dr. House, vagy a Star Wars esetében is megkívánták Jézus és tanítványainak szerepeit a marketingesek.

A feldolgozási hullámot egy 1970-es filmhez, a M*A*S*H-ez kötik a források, a film egyik jelenetében került leghamarabb modern feldolgozásra a klasszikus jelenet. A netes hype-olásoknak köszönhetően később már mindenki elkezdte elkészíteni a maga feldolgozását, egyfajta szabad verseny keretében, ami néha tényleg agyament, vagy épp felháborító dolgokat eredményezett (a Mc Donald's utolsó vacsorája, a zombik utolsó vacsorája, a sátán utolsó vacsorája, a gonosz robotok utolsó vacsorája, stb.).

Legutóbb a The Wasinghton Post foglalkozott a témával, a rövid bejegyzés szerzője szerint az egész dolog bár viccesen indult, de az ipari versengés lassan teljesen méltatlanul ledarálja da Vinci ikonját. A Post-nál próbáltak is egy szavazást tartani, hogy melyik feldolgozás a legjobb, hátha véget ér az a folyamatos versengés, de inkább csak olaj volt a tűzre a téma feldobása.

Képek:

http://www.pecsistop.hu/articles/article.php?id=607036

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben