Járvány előtt a katolikusok? Veszélyes a mise végi kézfogás

Létrehozás: 2009. október 02., 10:02 Legutolsó módosítás: 2009. október 02., 10:03

Kaposvár – A katolikus egyház rábízza a papra, a helyi közösségre, hogy kezet fognak-e a hívek a mise végeztével, a béke jeléül – mondta Balás Béla megyéspüspök. Egyik olvasónk szerint a kézfogás influenzás időben a járvány terjedését idézi elő. Forrás: sonline.hu / Czene Attila

„Templomba járó katolikus vagyok – írta a hívő. – Nem értek egyet azzal, hogy a Miatyánk után azt mondja a pap: „Köszöntsétek egymást a béke jeléül!" Ezután következik a kézfogás, jobbra és balra forgolódik a nép, hogy minél többekkel érintkezzen. Ezt nem tartom helyesnek, mivel közeledik a hideg idő, jön az influenza járvány; lehet, hogy én is beteg vagyok, vagy akivel kezet kell fognom. Lehet, hogy a tisztiorvos is azt javasolná, hogy hagyjuk abba a kézfogást, ne terjesszük a járványt.”

„Voltam én vidéken, az ottani atya szépen mondta a Miatyánk után: „Bocsássatok meg szívből egymásnak!" – tette hozzá. – Ott nem volt kézfogás. Ezt tartom helyesnek, így kellene tenni szerintem minden templomban.”

Balás Béla, a kaposvári egyházmegye püspöke kérdésünkre azt válaszolta: a katolikus egyházon belül nincs szigorú rendje annak, hogy a mise végén kezet fogjanak-e a hívek, vagy sem. 

„Rá van bízva ez a papra, a helyi közösségre – tette hozzá. – Ha valaki járvány idején megbetegszik, az nem megy templomba, hanem otthon igyekszik meggyógyulni. ”

„Nem fogunk mi beavatkozni se tanáccsal, sem javaslattal – mondta Schäffer Károly regionális tisztifőorvos. – Az influenza cseppfertőzéssel terjedő betegség; úgy nyer teret, ha egymás arcába tüsszentünk, köhögünk. Kézfogással sokkal kisebb ennek valószínűsége, különösen ha felnőttekről van szó, akik nem nyalogatják a kezüket, s kezet mosnak étkezés előtt. Döntse el az egyház, hogy mit és hogyan tesz.”

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben