Izlandon jártak a bonyhádi evangélikus gimnázium diákjai – A természet csodáival találkoztak 17 napos körútjukon

Létrehozás: 2010. szeptember 16., 11:25 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 16., 11:27

Izlandi kalandkörúton járt a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium 17 tagú csoportja. Összesen 3700 kilométert tettek meg 17 nap alatt a tűz, a jég és a zuhatagok földjén. Forrás: teol.hu / Máté Réka

Látták a Godafoss-t, az Istenek vízesését, vagy éppen a monumentális Dettifosst. Melegvizes forrásokat szinte minden faluban találtak – beülős forróvizes medencével. A 100 °C feletti kénes és forróvizes kigőzölgések látványa és sistergő, néha félelmet keltő hangja is elkápráztatta a csapatot. Megnézték a Strokkur gejzírt, amelynek kitörési magassága a 25-30 métert is eléri, és ami néhány diákot alaposan meg is öntözött. Látványos volt a kénesen füstölgő Krafla hasadék, mely egy vulkánkitörés-sorozat eredményeként született meg.

A meredek tengerparton, a 400-500 m magas sziklafalak peremén hason csúszva közelítették meg az izlandi „papagájmadarakat”, a lundákat. Bálnalesen is voltak a bonyhádi fiatalok, és delfineket is láttak. Izland déli részén található a Jökulsárlón-tó, ahol a belföldi jégtakaróból borjadzó jéghegyek úsznak a vízen, melyeket közelről is megtekintettek kétéltű járműveikkel.

Landmannalaugar, Izland legszínesebb tája elvarázsolta a diákokat, ott a riolit gyönyörű sárgára, vörösre, barnára, rózsaszínre festi a vidéket. Több nemzeti parkot is meglátogattak, melyek közül a legnevezetesebb a Thingvellir, ahol a világ első parlamentje ült össze. Reykjavíkot a modern, mégis emberközeli épületeivel hangulatos fővárosnak titulálták a bonyhádiak.

Gruber László, a csoport vezetője elmondta, kalandjukról októberben diavetítéssel egybekötött élménybeszámolót tartanak majd a gimnáziumban.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben