Iványi Gábor és Majsai Tamás ifj. Hegedűs ellen léptek fel

Létrehozás: 2009. július 15., 14:44 Legutolsó módosítás: 2009. július 17., 08:00

Budapest – Megdöbbentő, hogy ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkész egy utcai tüntetés keretében demonstratív módon belépett az elsősorban fenyegető cigányellenességével és antiszemita retorikájával ismertté vált „fasisztoid” Magyar Gárda Mozgalomba – írta Iványi Gábor teológus, a Wesley János Lelkészképző Főiskola (WJLF) rektora és Majsai Tamás, a főiskola teológus és lelkész szakának dékánja közleményében. Forrás: MTI

Az MTI-hez szerdán eljuttatott dokumentumban úgy fogalmaznak: „hosszú évek látszata erősíti azt a benyomást, mintha a Magyarországi Református Egyház tagjai, valamint a hazánkban magukat kereszténynek vallók nem tekintenék nagyos súlyos jelenségnek, hogy az ország egyik legjelentősebb református gyülekezete és annak lelkésze, ifjabb Hegedűs Lóránt neonáci és antiszemita szellemiségű gondolatok, akciók zászlóvivőjeként, és ilyen értékrendű csoportosulások hírhedt támogatójaként tevékenykedik”.

A teológusok szerint a szombati demonstráció legmegrendítőbb, egyszersmind az elmúlt fél évszázad magyarországi egyháztörténetének egyik leggyalázatosabb jelenete volt, amikor ifjabb Hegedűs Lóránt, miután templomában megtartotta a gárdaparádét felvezető úgynevezett „szolidaritási istentiszteletet”, a Krisztus evangéliumának képviseletét jelképező papi palástot neonáci gárdista maskarára cserélte.
„Tudjuk, hogy a náci pártnak is számos papi és egyházi szimpatizánsa volt a Harmadik Birodalom idején” – teszik hozzá.

Mint írták, arra kérik a Magyarországi Református Egyház és a magyarországi kereszténység tagjait, hogy tegyék nyilvánvalóvá: „neonáci eszméket képviselő közösségeket és személyeket nem tekinthetnek a Názáreti Jézus egyházához tartozóknak”.

Iványi Gábor és Majsai Tamás közleményükben nyilatkozatuk támogatására kérték fel mindazokat „a jóakaratú polgártársaikat, akik akár egyháztagok, akár nem, de fontosnak tartják, hogy maguk is fellépjenek a magyar társadalomban, és fájdalom, immár az egyházaink körében is egyre riasztóbb méreteket öltő fasizálódó tendenciákkal szemben”.

Szombaton a Magyar Gárda mozgalom újraalakulását jelentette be Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója, választmányi elnöke a fővárosi Szabadság téren tartott nagygyűlésen, majd a Magyar Gárda Egyesület alapító tagjainak egyenruhát adott át. A rendezvényen másokkal együtt egyenruhát öltött ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész, valamint felesége is, aki Budakeszi alpolgármestere.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben