Istentelen katalán buszok

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2009. január 07., 09:23 Legutolsó módosítás: 2009. január 07., 09:25

Barcelona - Valószínűleg nincs Isten. Ne aggódj és élvezd az életet – hirdeti a felirat két barcelonai autóbusz oldalán. A belvárosban közlekedő járat – a szervezők reményei szerint – gondolkodásra serkenti a katalánokat. A barcelonai püspök máris jelezte: a hit a vallásos emberek szemében egyáltalán nem az aggodalom forrása, és a hívők is nyugodtan élvezhetik az életet. Forrás: Népszabadság

Istentelen katalán buszok

Ateista busz

– A kampánnyal két célunk van - mondta lapunknak Albert Riba, az Ateisták és Szabadgondolkodók Uniójának elnöke. – Egyrészt szeretnénk láthatóvá tenni a társadalomnak azt a húsz százalékát, amely nem vallásosként határozza meg magát. Elvégre mi vagyunk a katolikusok után a második legnagyobb csoport, mégis szinte láthatatlanok vagyunk. Riba szerint ugyan a spanyol alkotmány nem, de a vallásszabadságról rendelkező törvény hátrányosan érinti az ateistákat.

Azt szeretnék, ha őket is egyfajta vallásként kezelnék, és szervezetüket nem a futballklubokhoz vagy az állatbarátokhoz hasonló csoportba sorolnák, hanem az egyházak között jelenhetnének meg. Természetesen ellenzi azt is, hogy a személyi jövedelemadóról rendelkezve az állampolgárok a katolikus egyházat támogassák: az egyház csak tartsa el szépen saját magát – vélekedik.

De talán még ennél is fontosabb a kampány másik célja: arra buzdítanák az embereket, hogy gondolkodjanak el az életükről, a döntéseikről és ne vegyenek mindent készpénznek. – Ha valaki hinni akar, azzal semmi gond nincs, de ne azért tegye, mert ezt hallotta a szüleitől, vagy mert így nőtt fel. Próbáljunk a józan eszünket használva választ keresni az örök kérdésekre, hogy honnan jövünk, hova tartunk, és mit akarunk kezdeni az életünkkel.

A „Valószínűleg nincs Isten. Ne aggódj, élvezd az életet” kampány nemzetközinek is mondható: az eredeti ötlet a brit Guardian újságírójától, Ariane Sherine-től származik, aki válaszként hirdette meg a  JesusSaid.org szintén buszokon elhelyezett hirdetésére. A fenti honlap azt állította, hogy aki nem keresztény, mind pokolra jut.

Az Ateista Buszkampány Nagy-Britanniában befolyásos támogatóra lelt az ellenfelei által „Darwin bulldogjának” is nevezett Richard Dawkins oxfordi evolúciókutató professzorban, aki Az önző gén és Isteni téveszme című könyveiben rendszeresen kétségbe vonta a felsőbbrendű hatalmakat és egyszerű hipotézisnek nevezte bármilyen isten létét.

Dawkins és a brit Humanista Szervezet segítségével a brit ateista kampány néhány hónap alatt 140 ezer eurót gyűjtött össze, hogy további hirdetésekben kampányoljon a racionalitás mellett.

Sikerükön felbuzdulva az amerikai Humanisták is „Minek hinnél Istenben? Légy jó a jóság kedvéért” felirattal indítottak buszokat Washingtonban, de „Ateizmus – ünnepeljük a józan észt” felszólítással próbálkoztak Ausztráliában is, ám ott nem engedélyezték a kampányt.

– A buszvezetők is velünk vannak – örvendezett viszont a katalán Riba. Az utasok persze dönthetnek, ha nem tetszik a hirdetés, mehetnek gyalog is.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben