Istenes művek Pilinszky nyomdokain

Létrehozás: 2010. december 13., 11:05 Legutolsó módosítás: 2010. december 13., 11:06

A hat éve működő Keresztény Alkotók Közössége vallás és esztétika összetartozását vallja, ennek megvalósulásáról kérdeztük Kiss Sándort, az egyesület alapítóját. Forrás: mindennapi.hu / Payer Imre

Pilinszky János magát költőnek és katolikusnak nevezte − tehát szétválasztotta költészetét és hitét – a Keresztény Alkotók Közössége azonban egyesíti a kettőt. Honnan jön ez a meggyőződés?

− Témájukat tekintve alkotásaink nem minden esetben szólnak a szakralitásról, ugyanakkor mégis Istennek tetsző műveknek szánjuk azokat. Az esztétikai értékek mellett az etikaiakat is érvényesnek tartjuk: elutasítjuk például a rasszizmust, az antiszemitizmust. Bár minden elismerésünk az övék, nem Sík Sándor vagy Túrmezei Erzsébet nyomán haladunk, mivel ők a szakrális költészetük révén váltak ismertté. Mi inkább úgy szeretnénk istenes verseket írni, mint Pilinszky János, Ady Endre vagy József Attila.

− Milyen művészeti ágak tagjai képviseltetik magukat a közösségben?

− A 2004-ben alakult negyventagú közösség költőkből, írókból, képzőművészekből áll, de más művészeknek, így népi táncosoknak is biztosítunk bemutatkozási lehetőséget. Tagjaink a magánéletben is segítik egymást: a betegeket látogatjuk, az arra rászorulóknak átmenetileg szállást, élelmet adunk.

− Dúlnak a tagok között felekezeti viták?

− Még soha nem volt nálunk felekezeti vita. A különféle hitértelmezésekről természetesen beszélgetünk, hiszen a katolikus, a református, az evangélikus felekezeten kívül több más keresztény egyházból is számon tartunk tagokat: metodista, pünkösdi, adventista társaink is vannak. A hitéletet mindenki a saját gyülekezetében folytatja.

− Hogyan működik a közösség?

− Több településen is jelen vagyunk, a fővároson kívül például Salgótarjánban és Székesfehérvárott. Évente két fő találkozónk van: az egyiket Leányfalun tartjuk, itt minden év júniusában kétnapos összejövetelen mutatjuk be egymásnak alkotásainkat; a másikat pedig Budapesten, ez egynapos kulturális bemutató decemberben. Mindkét programnak az a célja, hogy az ország különböző területén élő alkotóink kapcsolatba kerüljenek egymással. Havonta rendezett összejöveteleinken pedig felolvasó esteket, baráti beszélgetéseket szervezünk. Ilyenkor először mindig felolvasunk egy zsoltárt a Bibliából. Az egyesület tagjainak kiállításokat, irodalmi esteket és kirándulásokat valamint más kulturális rendezvényeket szervezünk. Az idősek otthonában évente többször is tartunk zenés irodalmi műsort.

− Van nyomtatott formája is az egyesületi munkának?

− Gloria című kulturális folyóiratunkat háromszor adtuk ki, most van szerkesztés alatt az újabb kiadás. Emellett eddig háromszor adtunk ki antológiát.

A Keresztény Alkotók Közösségének weboldala:
http://kereszteny-kek.uw.hu/

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben