Ismét egyre többen fordulnak az egyházak felé

— Felvéve: ,
Létrehozás: 2010. augusztus 30., 13:15 Legutolsó módosítás: 2010. augusztus 30., 13:18

A közelmúltban Békésen nyitotta meg kapuit a megye első Bibliaháza. A térség hitéletéről szólva pedig általánosságban elmondható, hogy az utóbbi években ismét többen fordulnak az egyházak felé. Forrás: beol.hu / BMH

Sokan elfordultak a Bibliától

A Szentírás felekezetsemleges bemutatását tűzték ki legfőbb céljukul a békési Bibliaház alapítói.

„Sajnos az elmúlt években nagyon sokan elfordultak a Bibliától, a benne található tanításoktól. Rengetegen vannak olyanok is, akik egy–egy gyülekezethez csatlakoznak ugyan, de Isten igéjét mégsem követik” – vázolta az előzményeket Balog Tibor, a békési Bibliaházat létrehozó Keresztény Advent Közösség lelkésze. Az intézményben éppen ezért sokrétű programokkal és lehetőségekkel várják az érdeklődőket.

„Szeretnénk megszólítani a felekezeten kívül élő embereket is, így a megszokottnál sokkal kötetlenebb foglalkozásokat és előadásokat tartunk, amellyel gondolkodtatva igyekszünk megismertetni az emberekkel a Szentírást.”

A Bibliaház egyik termében egyébként Szúdy Nándor, a város korábbi református lelkészének képeiből tekinthető meg állandó kiállítás, míg a másik helyiségben természetesen a Könyvek könyvéé a főszerep. Az intézmény pedig betölt egy másik fontos szerepet is.

„ A Szentírás egyértelmű utalásokat tartalmaz az egészséges életmóddal kapcsolatban. Foglalkozásainkon, előadásainkon ezeket az információkat is megosztjuk a hallgatósággal. Bemutatjuk a megelőzést szolgáló gyógymódokat, s az egyszerű, de gyakran igen hatásos hidro–, azaz a vízre épülő terápiákat, őseink eredményes gyógyító eljárásai” – ecsetelte Balog Tibor.

„Vélhetően nem mi fogjuk a legszélesebb rétegeket elérni, de tenni akarunk a városért és az itt élőkért” – tette hozzá a lelkipásztor.

143 ezer katolikus hívő, csak Békésben

Nagyságánál fogva sokkal több embert ér el a katolikus egyház, hisz a hozzájuk tartozó hívek száma tavaly Békésben megközelítette a 143 ezret.

„Magyarországon és a Szeged–Csanádi Egyházmegyében is a keresztelések száma, ha csekély mértékben is, de növekedett az utóbbi években” – tudtuk meg dr. Kiss Imre általános püspöki helynöktől. Hozzátette, ez részben egy fontos mutató a vallási életet illetően, mert attól kezdve keresztény valaki, hogy részesül ebben a szentségben.

„Másrészt nagyon lényeges kérdés, hogy a keresztelést követi–e annak megfelelő keresztény élet. Vagy más szavakkal: a keresztelés után valaki gyakorolja–e a hitét, hite szerint él–e” – fogalmazott Imre atya.

Ha a számok tükrében nézzük: tavaly 2497 keresztelő volt a Szeged–Csanádi Egyházmegyében (Békés és Csongrád megye), 1102 elsőáldozás és 733 bérmálás.

E két utóbbi adat csökkenést mutat az előző évekhez képest, ami azt jelenti, hogy többeknek nem sikerült a keresztségben megkezdett utat tovább folytatni. Örvendetes viszont a felnőtt megtérők jelensége, akik komoly fölkészülés után igazi döntést tudnak hozni Jézus és az egyház mellett, és felnőttként megkeresztelkedve, az eucharisztiában (elsőáldozás) és a bérmálásban is részesülve, az egyház életerős tagjaivá válnak.

Megyénkben, ahol negyvennégy plébániát és negyven filiát jegyeznek, 26 pap szolgál. Az utánpótlásról szólva dr. Kiss Imre elmondta, ma a hivatások válságát éli a nyugati világ. Idetartozik a házasság is, hiszen az is életre szóló hivatás. A ma embere nehezen tud elköteleződni, nehezen meri rátenni valamire az életét. Kétségtelenül a komfort túlzott keresése, korunk fogyasztói szelleme nem kedvez annak, hogy valaki odaadja az életét, akár a házastársának, családjának, akár Istennek és embertársai szolgálatának.

Az evangélikus egyháznál kezd beérni a gyümölcs

„Kismértékben nőtt a keresztelések száma az elmúlt esztendőkben” – mutatta be lapunknak az evangélikus egyházat érintő statisztikákat Kutyej Pál Gábor. A megyeszékhelyi lutheránus egyházközség lelkésze elmondta, a rendszerváltás idején érzékeltek igazán jelentős növekedést, amikor az emberek felszabadultak az államnak ezt a területet érintő elnyomása alól.

„A kommunizmus évei alatt böjtöltünk, mostanság viszont kezd beérni a gyümölcs, amit az elmúlt húsz évben ültettünk. Kialakult egy komoly gyülekezeti alap, amire lehet építeni. Vélhetően az akkoriban megkereszteltek gyermekei is erősítik a templomba járók számát” – adott magyarázatot a változásokra Kutyej Pál Gábor. Hangsúlyozta, például Békéscsabán 70-80 fiatal alkotja az ifjúsági bázist, akik közül a legtöbben gyermekkoruk óta élnek a lutheri tanítások szerint. Mindez egyértelműen biztató jövőképet jelent az evangélikusok számára.

Békés megyében a kisebb gyülekezetek is aktívak

A megye nagyobb településein a történelmi egyházak mellett más, kisebb gyülekezetek is aktívan működnek. Szarvason például van gyülekezeti házuk a baptistáknak és népes a Jehova tanúinak tábora is, utóbbiak a Királyság termében tartják összejöveteleiket. Információink szerint a Körös–parti városban sokan vallják magukat a Hit gyülekezetéhez tartozóknak is.

Békésen is sokszínű a hitélet. A mind a mai napig rengeteg embert megmozgató református egyház, illetve a katolikusok mellett a városban található az ország egyik legnagyobb baptista gyülekezete, s több kisebb gyülekezet is bontogatja szárnyait a 21 ezres településen. A már említett adventisták és a pünkösdi hitvallásúak is jelen vannak, s újonnan alakult közösségekből is több alakult az elmúlt időszakban.

A jövő hitéletének egyik nagy kérdése, hogy valójában milyen szerepet töltenek majd be a megyében és hazánkban a kisebb gyülekezetek.
A református egyháznál is megnőtt a keresztelések száma
A Békés megyei református gyülekezetekben is emelkedik a keresztelések száma, érdekesség, hogy egyre többen döntenek a kereszt felvétele mellett a kevésbé fiatal korosztály tagjai közül is.

„A megyénkbeli református gyülekezetekben örvendetesen megnőtt a felnőtt keresztelések száma” – tájékoztatott Sípos Tas Töhötöm esperes. Mint mondta, egyre több húszas–harmincas–negyvenes éveit taposó hívő dönt úgy, hogy megkeresztelkedik. Korábban ez sokkal kevésbé volt jellemző. Ugyanakkor viszont – a születések számának csökkenéséből adódóan – egyre kevesebb csecsemőt keresztelnek a lelkészek.

Sípos Tas Töhötömtől azt is megtudtuk, hogy a megyében egyébként 36 református gyülekezet van, melyeket zömében fiatal lelkészek pásztorolnak. Ha megüresedik egy parókia, könnyen találnak új papot. Dél-Békésben egy-egy lelkész két-három kisebb település gyülekezetében lát el szolgálatot.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben