Hamvas Béla-emléknap Szentendrén

Létrehozás: 2008. november 08., 18:24 Legutolsó módosítás: 2008. november 08., 18:24

Szentendre - Halálának 40. évfordulója alkalmából egésznapos program keretében emlékeznek meg pénteken Szentendrén Hamvas Béla író-filozófusról - közölte Dúl Antal.

A Hamvas-hagyaték gondozója, a nagy író könyveit kibocsátó Medio Kiadó vezetője elmondta, hogy az 1897-től 1968-ig élt írót sokáig mellőzték, s csak 1990-ben kapta meg munkásságának elismeréseként a posztumusz Kossuth-díjat. Hamvas Bélát az egyik legnagyobb magyar írónak lehet tekinteni, aki mérhetetlen tudása és élettapasztalata alapján képes volt átlátni olyan összefüggéseket, amiket mások nem tudtak - tette hozzá.

Hamvas Béla élete során több száz esszét és 33 kötetet írt. Ezek közül eddig 21 jelent meg a Medio gondozásában, és most készül a kétkötetes Napló.

Kalandos életének utolsó évtizedeiben egy szentendrei kertben alkotott, itt születtek legértékesebb művei. Szentendrén temették el, közös sírban nyugszik feleségével, Kemény Katalin író-költő-műfordítóval. Mostanra elkészült a Farkas Ádám szobrászművész alkotta sírkő, amelyet a pénteki ünnepség alkalmával avatnak.

A Hamvas Béla-emléknap alkalmából az ünnepi megemlékezésre a városháza dísztermében kerül majd sor, ahol a nagy író műveiből adnak elő színművészek. Délután pedig Hamvas Béláról rendeznek kerekasztal-beszélgetést - hívta fel a figyelmet Dúl Antal.
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben