Győri plébános harcol az államadósság ellen

Létrehozás: 2011. április 07., 12:00 Legutolsó módosítás: 2011. április 07., 12:02

Győr – Budapest – Egy győri katolikus plébános egymillió forinttal alapot hozott létre, hogy hazánk megmeneküljön az államdósságtól. A kormány melléállt, Szijjártó Péter pedig bejelentette. Forrás: mindennapi.hu, MTI

Győri plébános harcol az államadósság ellen

Szijjártó Péter

A kormány szerdai ülésén Rédly Elemér győri katolikus plébános kezdeményezése mellé állt, melynek  az „Összefogás az államadósság ellen" nevet adták. Az alapba befizethetnek azok a vállalatok és magánszemélyek, akik fontosnak tartják az álladósság elleni harcot, és úgy gondolják, saját forrásaikkal is hozzájárulnak ehhez. A befizetett összegek teljes egészében a Nyugdíjreform és Államadósság-csökkentő Alapba kerülnek.

A kormány arra kérte a nemzetgazdasági minisztert, hogy olyan törvénymódosításokra tegyen javaslatot, melyek lehetővé teszik: a befizető magánszemélyek és vállalatok a személyi jövedelemadójukból, illetve a társasági adó alapjukból írhassák le majd a befizetett összeg egy bizonyos hányadát.Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a kormány nincs egyedül az államadósság elleni harcban. A lakáshiteleseket segítő csomagra vonatkozó kérdésre a szóvivő azt válaszolta: a kormány és a Bankszövetség között tartanak a tárgyalások, még nem született meg a megállapodás.

Szíjjártó leszögezte, hogy a tárgyalásokon a kormánynak három alapvető feltétele van: nem lehet egy olyan család sem, amely elveszti a feje fölül a lakást; minden szereplőnek, így az államnak, bankoknak, hitelfelvevőknek vállalniuk kell a terhekből; továbbá legyenek kiszámíthatóak a törlesztő részletek.

A jövedéki adó mérséklését firtató kérdésre Szijjártó Péter úgy reagált: a kormány figyelemmel követi az üzemanyag árának alakulását.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben