Ünnep a szarvasi Ótemplomban: Felszentelték Tessedik megújult templomát

Létrehozás: 2009. december 07., 14:03 Legutolsó módosítás: 2009. december 07., 15:33

Szarvas – Vasárnap délután felszentelték a felújított szarvasi evangélikus Ótemplomot. A 221 éves templom megújítására 21 millió forintot költöttek. Forrás: beol.hu

A szarvasi Ótemplomot 1788-ban Tessedik Sámuel építtette. Azóta több alkalommal is felújították. Legutóbb a 200. évforduló alkalmából, 1988-ban költöttek rá jelentős összeget. Az akkori ünnepségen e templom falai között énekelt a néhány nappal ezelőtt elhunyt, szarvasi születésű Melis György operaénekes is.

A ma délutáni istentiszteleten Ribár János, a Nyugat-békési Egyházmegye esperese az összefogás csodájának nevezte a szarvasi templom felújítását. A munkálatokra – amint azt Lázár Zsolt, az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze elmondta –, 21 millió forintot költöttek. Ebből 6,5 milliót a Magyarországi Evangélikus Egyház, 4 millió 250 ezer forintot pedig a szarvasi önkormányzat biztosított. A város lakói 6 millió 52 ezer 285 forintot adtak össze.

Áldoztak a nemes célra a vállalkozók is. Az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség egy jótékonysági ebédet is szervezett, melyen több, mint egymillió forint gyűlt össze. Emellett az áldozati vasárnap keretében, illetve művészek által felajánlott festmények és egy száz példányban kiadott emlékplakett megvásárlásával is sokan hozzájárultak a templom felújításához.

Tessedik Sámuel egykori temploma most kívül-belül megszépült. Újrafestették a külső és a belső falakat, felújították az elektromos hálózatot, a tetőn elvégezték a szükséges bádogosmunkákat, belül felújították a csillárokat. 

Az újraszentelésre eljött Kákay István, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának igazgatója is, aki köszöntő beszédében a szarvasi gyüleketetet a magyarországi evangélikus egyházak egyik jelentős oszlopának nevezte.

Az ünnepi alkalmon az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség által fenntartott Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola diákjai is műsort adtak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben