Felmentették a fényevőt kóros elmeállapota miatt

Létrehozás: 2009. március 17., 09:00 Legutolsó módosítás: 2009. március 17., 09:02

Budapest – Felmentette a bíróság azt a fényevőként ismert férfit, aki vallási okból éheztette családját. Az ítélet szerint kóros elmeállapota miatt nem büntethető. Forrás: MTI

Felmentették a fényevőt kóros elmeállapota miatt

A tárgyaláson

Kóros elmeállapota miatt felmentette az emberölés kísérletével és kiskorú veszélyeztetésével vádolt, fényevőként ismertté vált férfit a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítélete. A férfi téveszmétől vezérelve, egy sajátos, vallási alapokon nyugvó világnézetet kialakítva, családjával együtt éhezett. Ennek következtében alig kétéves gyermeke életveszélyes állapotba került.

Éhezés

A vádlott nagyon beteg, tetteit jogilag a terhére értékelni nem lehet, így indokolta a bíró a felmentő rendelkezést. Egyidejűleg elrendelte a férfi kényszergyógykezelését, ahogyan azt az ügyészség indítványozta. A vádhatóság 14. életévét be nem töltött személy sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérlete, valamint kiskorú veszélyeztetésének bűncselekménye miatt emelt vádat, de a perbeszédben már felmentést indítványozott.

Az éhezés következtében a férfi terhes élettársa elvetélt, majd meghalt, de ez nem volt a mostani per tárgya. A nő halála után segítségnyújtás elmulasztása miatt indult eljárás a vádlott ellen, ám azt az ügyészség bizonyítottság hiányában megszüntette.

A családra 2007 májusában találtak rá óbudai otthonukban. Az anyán már nem tudtak segíteni, az apát és a kislányt pedig legyengült állapotban találták. A kétéves gyermek egy hat hónapos csecsemő súlyával rendelkezett és a vércukorszint csökkenése miatt súlyos anyagcserezavarral került kórházba. Szakértő szerint ha 72 órán belül nem kezdték volna meg táplálását, életét vesztette volna. A bíró úgy fogalmazott: sokkoló felvételeket láttak a kislányról, akit sohasem látott orvos, aki nem kapta meg a szükséges védőoltásokat, és aki megtalálásakor már hetek óta éhezett.

Megvilágosodás

A család a megvilágosodás reményében alakította át táplálkozását. Időszakonként tisztító kúrákat, böjtöket tartottak. Azt hitték magukról, hogy szentek reinkarnációi. Az ellazulásban egy audiovizuális eszköz fény- és hanghatásai segítették őket. A férfire vélhetően emiatt ragadt rá a sajtóban a fényevő jelző.

A bíróság kimondta: a férfi tudathasadásos elmezavarban szenved, ennek hatására kezdett el éhezni. Kóros elmeállapota miatt fennáll a veszélye annak, hogy hasonló bűncselekményt a későbbiekben is elkövet.

A férfi az ítélethirdetés előtt azt mondta: rájött, hogy nem ez a legjobb tisztítókúra, és soha nem akarta megölni vagy veszélyeztetni a gyermekét.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a védelem azonban a kényszergyógykezelés elrendelése miatt részleges fellebbezést nyújtott be. Így a per a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik, a vádlottat addig is ideiglenesen kényszergyógykezelés alatt tartják.

 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben