Felekezeti kérdések – Népszámlálás 2011: van közük a vallásunkhoz?

Létrehozás: 2009. október 06., 11:28 Legutolsó módosítás: 2009. október 06., 11:30

Budapest – Hétfő délután az Országgyűlés 192 igen, 1 nem szavazattal és 155 tartózkodással elfogadta a 2011-es népszámlálásról szóló törvényjavaslatot. A Fidesz ezt megelőző azon módosítási indítványa, amely arra irányult, hogy – akárcsak 2001-ben – a vallási hovatartozásról is legyen kérdés, nem kapott támogatást, így a következő népszámláláson nem is kérdeznek rá erre. Kaltenbach Jenő volt kisebbségi biztost és több politikust kérdeztünk meg a kérdéssel kapcsolatban. Forrás: hvg.hu / Szegő Péter

„Ha a vallási hovatartozásra vonatkozó kérdésre szigorúan önkéntes a válaszadás, akkor ez ellen nem nagyon lehet kifogást emelni” – mondta a hvg.hu kérdésére Kaltenbach Jenő, a Független Rendészeti Panasztestület elnöke. A volt kisebbségi biztos úgy látja: „A vallási hovatartozás kétségkívül szenzitív, személyes adat. Ez azt jelenti, hogy az illető szabadon rendelkezik arról, hogy ezt megvallja-e vagy sem. Ha pedig anonim módon történik ez, akkor végképp van biztosíték arra, hogy ezzel ne lehessen visszaélni”. Kaltenbach politikai érvet igen, de jogit nem tud elképzelni a kérdés ilyetén föltevése ellen.

„Azért ragaszkodunk az álláspontunkhoz, mert ragaszkodunk az alkotmányossághoz” – mondta Fogarasiné Deák Valéria, a Parlament emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának szocialista alelnöknője, aki szerint az eddigi vitákon is kiderült, „hogy a vallási hovatartozás kérdése nagyon érzékeny személyes adat, amihez az államnak nincs semmi köze”. Épp ezért Fogarasiné úgy látja: a vallási hovatartozásra a népszámláláskor nem szabad rákérdezni, s „bár a fideszes javaslat szerint a válaszadás fakultatív és anonim, de fakultatív válaszokból is mindenféle következtetést le lehet vonni”.

Fogarasiné azt is elismerte azért, hogy a nemzetiségi hovatartozásra irányuló kérdés – amely továbbra is marad – szintén érzékeny területet érint, „de ott az érintett valamennyi kisebbségi képviselet kérte és támogatta”, hogy legyen a nemzetiségre vonatkozó kérdés, az egyházak viszont megosztottak voltak abban a kérdésben, hogy legyen-e a népszámláláskor kérdés az egyházi hovatartozást illetően. „Úgy vélem, hogy ha csak egy egyház is azt mondja, hogy ez számára elfogadhatatlan […], akkor nem támogathatjuk a Fidesz javaslatát.

„Nagyon rossz precedenst teremt, ha az ember személyes szférájába tartozó magánügyeket népszámlálásban kérdezünk meg”, s ilyen a vallási meggyőződés is - mondta Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője. Arra a fölvetésre, hogy 1870-től évtizedeken át rákérdeztek a vallási hovatartozásra, azt mondta: „sokféle fölmérést lehet készíteni. Időről-időre vannak is ilyen mintavételek, de ezt nem egy népszámlálás kapcsán kell megtenni.” Hasonlóan nyilatkozott Horn Gábor SZDSZ-es képviselő: „El tudom azt képzelni, hogy akár egyházak, akár szociológiai intézetek ilyen kutatásokat végeznek, de állami forrásból erre áldozni nem helyénvaló. Nincs ok arra, hogy az állam ilyen kérdésekkel zaklassa polgárait.”

Akik mellényúltak
Megkérdeztük a fideszes módosító indítványt megszavazó két szocialista képviselőt, Balogh Lászlót és Gedei Józsefet is, de – mint kiderült – mindketten mellényúltak, valójában nemmel kívántak szavazni. (Balogh a hvg.hu-tól értesült arról, hogy megszavazta a módosítást.) „Frakciófegyelem van, de ha valaki tévedésből szavaz mellé, azt nem torolják meg” – vélelmezte Gedei. Balogh viszont azt mondta: a frakciószabályzat a legenyhébb esetben – tehát véletlen mellényomásnál – is ötvenezer forint pénzbüntetést ír elő.

A Fidesz és a KDNP tartózkodott a végszavazásnál. A másik bizottsági alelnök, a kereszténydemokrata Szászfalvi László még a szavazás előtt lapunknak nyilatkozva arra hívta föl a figyelmet, hogy a kormány eredetileg a nemzetiségi hovatartozásra vonatkozó kérdést sem tette volna a népszámlálás részévé és csak a nemzeti kisebbségi szervezetek egységes föllépésének köszönhető, hogy a kérdés szerepelni fog 2011-ben. „Azt gondolom, hogy az egyházakra vonatkozó kérdés föltételét is ugyanígy meg kellett volna tenni, hiszen ugyanolyan érzékenységi adatokat érintő kérdésről van szó” – felelt az ellenzéki politikus. Hozzátette: „az egyházak elsöprő többsége”, ráadásul a legnagyobb létszámú egyházak támogatták a javaslatot.

A frakcióval nem bíró MDF-képviselők megszavazták a törvényjavaslatot – bár a parlamenti többség által elvetett fideszes módosító indítványt is. „Európai uniós előírás a népszámlálás megtartása. Azért, mert ezt a javaslat nem került be a törvénybe, a törvényt magát elfogadjuk” – felelt a hvg.hu kérdésére a párt elnökhelyettese, Herényi Károly. Szerinte „átláthatóbbá tette volna a magyar társadalom szerkezetét, ha a vallási kérdésre önkéntes alapon válaszolni lehet […], de a módosító javaslat kudarca miatt a törvényt nem megszavazni felelőtlenség lenne”.

A kormány és az úgynevezett történelmi egyházak – tehát amelyek egyenlőbbek a többieknél – tavaszi egyeztetésén a Magyarországi Zsidó Hitközségek Országos Szövetsége (Mazsihisz) ellenezte a vallási hovatartozásra vonatkozó kérdés föltevését. Ezzel kapcsolatban e-mailben kerestük meg az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbiját, Köves Slomót, aki azt írta: őket nem hívták meg az egyeztetésre. Az EMIH-nek a témával kapcsolatos állásfoglalása a Maszihisztól eltérő, s úgy fogalmaz: „A népszámlálásban fontos adat a népességnek vallások-felekezetek szerint megoszlása. Nem tekinthető teljesnek az olyan országos kérdőív, amely egy ilyen fontos kérdésre egyáltalában nem kérdez rá. […]”

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben