Feldmájer: „Ilyen erővel a csendőrséget is be lehetne perelni”

Létrehozás: 2010. február 12., 08:09 Legutolsó módosítás: 2010. február 12., 08:10

Budapest – Csaknem 1800 milliárd forintos kártérítést követelnek a MÁV-tól magyar holokauszt túlélők, illetve rokonaik a deportálások miatt. Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ elnöke azt mondta, erkölcsileg nem tűnik helyesnek egy ilyen per megindítása, mert az akkori társadalom túlnyomó többsége felelős a történtekért, amit a magyar állam el is ismert. Forrás: atv.hu

Feldmájer Péter szerint ilyen erővel be lehetne perelni az akkori rendőrséget, csendőrséget, önkormányzatokat. Mint mondta, az sem tűnik ésszerűnek, hogy a MÁV részt vett volna a deportáltak vagyonainak elkobzásában. A MAZSIHISZ elnöke szerint nem lehet tudni, hova vezet majd  az amerikai per, mert az ő jogrendjük szerint, ha nyernek, az nem csak a pert indítókra hat majd, hanem minden érintettre. Franciaországban volt már hasonló, ott a kereset másodfokon megbukott.

A Magyar Államvasutakat egy chicagói bíróságon a magyarországi holokauszt áldozatainak örökösei perelték be. Jóvátételt követelnek, amiért a cég a II. világháború idején közreműködött zsidók deportálásában.  A felperesek – túlnyomórészt a magyar holokauszt áldozatainak izraeli és egyesült államokbeli lakhellyel rendelkező hozzátartozói – 240 millió dollár vagyoni kár és egymilliárd dollár nem vagyoni kár megtérítését követelik, ez összesen csaknem 1800 milliárd forintot jelent.

http://atv.hu/belfold/20100211_eb4

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben