Felcserélődnek a Föld pólusai

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2010. február 11., 17:52 Legutolsó módosítás: 2010. február 11., 17:53

Ezer éve kezdődött az a folyamat, mely bolygónk pólusainak átrendeződését eredményezi. Forrás: nepszava.hu / Kovács Roland

Legutóbb 780.000 évvel ezelőtt cserélődött meg a Föld északi és a déli pólusa. Tudósok szerint már megindult az a folyamat, mely előre vetíti a mágneses tér megváltozását, s ezzel a pólusok átrendeződését.

Ha volt a paleolit kori őseinknek iránytűje, akkor az az északi pólus helyett biztos a délit mutatta volna. Aztán a pólusok 780.000 évvel ezelőtt helyet cseréltek. Ez a csere azonban nem egyedülálló. Az elmúlt 400 millió évben az északi és a déli pólus átlagosan minden 250.000-dik évben helyet cserélt. Tudósok megfigyelték, hogy a Föld mágneses tere gyengül, s egyre közeledik az újabb pólus-változás.

A Föld mágneses tere összetett és komplex. A pólusok állandó mozgására a XIX. században figyeltek fel. Mozgásuk nem jelentős, műholdakkal könnyen megfigyelhető. Bolygónk mágneses tere állandó változásokon megy át. Bizonyos szakaszokban erősebb, míg máskor gyengébb. Ez elsősorban a Naptevékenységnek tudható be.

A mágneses tér változásait tudósok vulkanikus kőzetek, lávaüledékek vastartalmával vizsgálják. A Föld mágneses tere az elmúlt 1000 évben folyamatosan csökkent, 1830 óta 10%-os csökkenést mértek. Tudósok szerint ez a póluscserék egy kezdeti folyamatát mutatja. A változás egyes szakaszaiban nem kettő, hanem négy, vagy akár több pólus is kialakulhat ad-hoc jelleggel. A déli pólus eddig közel ezer km-t mozdult el korábbi helyéről, gyorsabban és nagyobb mértékben, mint azt korábban gondolták.

Tudósok szerint a Föld mágneses tere a következő 100 évben radikálisan átalakul. A pólusok felcserélődése pedig pár ezer év múlva megtörténhet. Emberi szemmel ez rengeteg idő, de bolygónk korát tekintve rövid és gyors folyamat.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben