Evangélikus püspök tart börtönben húsvéti istentiszteletet

Létrehozás: 2009. április 09., 08:58 Legutolsó módosítás: 2009. április 09., 08:59

A rendszerváltás után először tart börtönben evangélikus püspök húsvéti istentiszteletet, amelyen felekezeti hovatartozás nélkül vehetnek részt a fogva tartottak – nyilatkozta Fabiny Tamás, a vasárnapi budapesti Markó utcai börtönben tartandó szertartás vezetője. Forrás: MTI / MNO

Evangélikus püspök tart börtönben húsvéti istentiszteletet

Fabiny Tamás

Két lelkésztársával együtt hirdetnek igét húsvét vasárnapján mintegy negyven-negyven férfinak és nőnek, közöttük sokan még csak előzetesben vannak, várják az ítéletet. A „simlis tolvajt és gyilkost is magában foglaló”, vizsgálati fogságban lévő hallgatóságnak különösen fontos, hogy a bizonytalanságból fakadó lelki feszültségükre találjanak valamiféle megoldást – mondta. A szertartás alkalmára a börtön beszélőjét alakítják át ideiglenes templommá, ahol lesz feszület és oltár, s egy kántor is közreműködik a ceremónián.

Az ünnepi alkalomból Bibliát, hitéleti kiadványokat és kisebb ajándékokat osztanak ki a fogva tartottaknak – közölte. Az evangélikus püspök kitért arra, hogy a tékozló fiú bibliai példázatát mondja majd el a börtönlakóknak, akikre ezt a történetet vonatkoztatni lehet. Azért szolgáltat tanulságot ez az igeszakasz a Szentírásból számukra, mert arról szól, hogy a bűnös életet élők megbocsátásra találhatnak Istennél.

Arról is szólt, hogy vannak, akik megkeresztelkedtek a börtönpasztoráció hatására, ezzel együtt a nem hívőket is ugyanúgy várják az egyik legnagyobb keresztény ünnepi alkalomra. Fabiny Tamás azt is hangsúlyozta, hogy „egy jómódú, polgári egyházközség nem biztos, hogy hitelesebb, mint a bűnözőkből álló gyülekezet”, utóbbi ugyanolyan fontos az egyház számára, mint a többi közösség. Jézus a bűnösöket szólította meg tevékenysége során, nem azokat, akik már megtértek – emlékeztetett.

A püspök elmondta, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház négy főállású börtönlelkésszel folytatja munkáját, ők az államtól kapják fizetésüket. Rajtuk kívül dolgozik még számos lelkipásztor a börtönökben, ők viszont egyházközségi teendőik mellett látják el feladatukat, és természetesen egyházi alkalmazásban állnak. Az országban minden börtönben van kápolna, ahol az elítéltek gyakorolhatják vallásukat – tette hozzá.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben