Esőért áldoztak nőket a titokzatos templomban

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2010. február 05., 08:18 Legutolsó módosítás: 2010. február 05., 08:21

Egy közel ezer éves templomi épületegyüttest fedeztek fel Peru északnyugati részén, ahol a régészek a szélfútta dűnék alatt emberáldozatok maradványait azonosították. Forrás: Natonal Geographic, mult-kor.hu

A Chiclayo városához közeli, 2006 és 2009 között feltárt templom újabb lökést adott Naylamp, az inkák előtti Lambayeque, vagy más néven Sicán civilizáció alapítójának legendájának kutatásához. A Chotuna-Chornancap régészeti helyszín ugyanis minden jelében arra utal, hogy ott olyan emberek élhettek, akik Naylamp istennő leszármazottainak tartották magukat. Ez azért is különleges felfedezés, mert eddig még soha nem találták meg olyan csoportok nyomait, amelyek valamilyen formában közvetlen is kapcsolódtak volna a mitikus őshöz.

A régészek közel egy évszázada próbálják megfejteni és megérteni Naylamp legendáját – mondta el a sajtónak az ásatásokat vezető Carlos Wester La Torre, a Brüning Nemzeti Régészeti Múzeum igazgatója. Szerinte eddig csak kísérletek voltak a szóbeli hagyományok és a régészeti bizonyítékok összeegyeztetésére.

A templomi együttesben egy piramis alakú sírt is felfedeztek, ahol 33 nő csontvázát tudták elkülöníteni. Kettő esetében az eredeti haj is megmaradt, míg egyesek mumifikálódtak. A legtöbb csonton vágásnyomokat azonosítottak, amely arra utal, hogy feláldozásuk előtt alaposan meg is kínozhatták őket. La Torre szerint a nőket általában a termékenységgel hozzák kapcsolatba. A vallási szertartásokon is azért őket áldozhatták fel, hogy még több termékenységet, vagyis jelen esetben valószínűleg esőt hozzanak a közösségnek.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben