Erdő Péter: Fájdalmas a katolikus és az orosz ortodox egyház különállása

Létrehozás: 2010. augusztus 24., 09:18 Legutolsó módosítás: 2010. augusztus 24., 09:25

Budapest – Fájdalmasnak nevezte a katolikus és az orosz ortodox egyház teljes közösségének hiányát hétfőn Erdő Péter bíboros, prímás, aki az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnökeként találkozott az olaszországi Riminiben Filaret minszki metropolitával. Forrás: MTI

A két egyház „dogmatikai szempontból olyan közel áll egymáshoz, hogy nekem fájdalmat okoz: az ilyen nagy mérvű hasonlóság és közelség ellenére még nem teljesen egész közösségük” – idézte az olasz ANSA hírügynökség a magyar főpap szavait.

Erdő Péter bíboros és Filaret metropolita a Comunione e Liberazione (Közösség és Szabadság) nevű nemzetközi egyházi mozgalom idei találkozóján folytatott megbeszélést.

A magyar főpap kifejtette: a két egyház közötti párbeszédnek sok szintje létezik, és jelentős előrehaladást sikerült már elérni ebben a párbeszédben. „Ott van a dogmatika szintje, a Szentszék is számos találkozót szervezett, illetve komoly lépést tett, illetve ott van a társadalmi és az erkölcsi tanítás. Az isteni gondviseléstől és a mi nyitottságunktól függ a kérdés” – mondta.

Erdő Péter szerint a párbeszéd „politikai-nemzetközi aspektusát" tükrözi az a fontos tény, hogy a Vatikán a közelmúltban diplomáciai képviseletet nyitott Moszkvában, s így már Moszkvában is működik apostoli nunciatúra.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben