Erdő Péter: Csökken az összeg, amellyel az egyház gazdálkodhat

Létrehozás: 2009. szeptember 15., 13:08 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 15., 13:09

Minden bizonnyal csökken az az összeg, amellyel az egyház a jövő évben gazdálkodhat, és félő, hogy ez esetleg lényeges feladatainak teljesítését súlyosan érinti majd – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke pénteken, az MKPK őszi ülése utáni sajtótájékoztatón. Forrás: MTI

Erdő Péter az MTI kérdésére elmondta: a Hiller István oktatási és kulturális miniszterrel ezen a héten folytatott tárgyalás során konkrét költségvetési számok még nem hangzottak el a 2010-es évre vonatkozóan. Az adatokra viszont az egyháznak minél előbb szüksége lenne, hogy a tárgyalásokat érdemben folytathassák – mondta.
Elképzelhetőnek tartotta, hogy törvénymódosításokat is kezdeményez majd a kormányzat az egyházak finanszírozását illetően, de ők eddig nem kaptak „semmilyen szöveget, amely a bennünket így érintő törvények módosításának tervezetéről szólna”. Tudomása szerint hivatalosan az egyházak még a felsőoktatási törvénytervezet módosításának szövegét sem kapták meg, pedig az közvetlenül is érinti intézményeiket.
A bíboros a személyi jövedelemadó 1 százaléka felajánlásainak állami kiegészítése kapcsán annak a véleményének adott hangot, hogy „a tavaly bevezetett szabály legalább megmaradjon”, mert „az annak idején úgy volt kommunikálva, hogy ezzel hosszú időre véglegesen rendeztük a kiegészítés módját”.
Kitért arra is, hogy a miniszterrel való találkozás során nem beszélték meg érdemben a legutóbbi év költségvetését tárgyaló zárszámadási törvény egyházakra vonatkozó részét, valamint nem kerültek sorra a hittanoktatás finanszírozásának konkrét adatai sem, amely mintegy kétezer katolikus hitoktatót érint.
Az MKPK elnöke megemlítette: nem homogén összegről van szó a jövő évi költségvetést illetően sem, mert vannak olyan jelentős részei ennek az összegnek, amelyek nemzetközi szerződés szerint járnak az egyházaknak, vannak, amelyek különböző törvények alapján járnak, és vannak, amelyek a közszolgálati tevékenység normatív finanszírozását tartalmazzák.
Erdő Péter kifejezésre juttatta, hogy az egyházi épületek renoválására, karbantartására volt az idei évben egy, „a korábbi évekhez képest szerény összeg" beállítva. Ennek alapján határidőre beterjesztették azokat az építkezési célokat, amelyeket végre akartak hajtani, ennek ellenére a minisztérium tavasz óta nem kötött szerződést velük. Az is gondot jelenthet tehát, hogy valaki megrendel egy munkát, gondolván, hogy megérkezik a fedezet, de mégsem” – mondta.
Az MTI további kérdésére az MKPK elnöke kifejtette: Magyarországon az állam és az egyház elválasztásának olyan alkotmányjogi formája van érvényben, amely szerint az állam nem tarthatja nyilván az állampolgárok világnézetét vagy vallását. Ha a 2011-es népszámlálás során anonim és fakultatív módon lehet megválaszolni a vallási hovatartozásra vonatkozó kérdést, az ellen nincs kifogásuk – fogalmazott.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben