Erdő Péter: az elmúlt ezer év Szent Istvánt igazolta

Létrehozás: 2010. augusztus 22., 21:21 Legutolsó módosítás: 2010. augusztus 22., 21:21

Budapest – Szent István máig is aktuális örökségének az a legnagyobb értéke, hogy jól, bölcsen hitt és alapozott – mondta Erdő Péter bíboros a Szent István-bazilika előtti téren bemutatott ünnepi szentmisén. A katolikus egyházi vezető hangsúlyozta:István király halála után, a magyar nép történelme során többször tűnhetett úgy, hogy tévedett – az elmúlt ezer év azonban őt igazolta. Forrás: orientpress.hu

Szentbeszédében Erdő Péter Szent István gazdag örökségéből ezúttal az igazságos ember, az igazságos uralkodó példáját emelte ki, rámutatva arra, hogy az igazságosságnak ma is fontos szerepet kell kapnia a nemzet életében- tudósított a Magyar Kurír. Szent István egy magasabbrendű igazságosság felismerésével találta meg az emberek közötti igazságosság mértékét is. A társadalmi igazságosságra ma is tudatosan és elszánt szeretettel kell törekedni – fogalmazott.
Halála után, a magyar nép történelme során többször tűnhetett úgy, hogy tévedett - az elmúlt ezer év azonban István királyt igazolta. „Ennek köszönhetjük, hogy ma itt együtt lehetünk. Ez volt Szent István legnagyobb tette, ezt kell ünnepelnünk, ezért kell hálát adnunk”– mondta Erdő Péter.
A Szent Jobb ereklyét a körmenetben, a szerzetesrendek, a papság, a plébániák képviselői, a meghívott vendégek követték, a menet a hagyományos útvonalon haladt. A szentmise a magyar és a pápai Himnusz eléneklésével ért véget.
A szertartáson egyébként Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, valamint a politikai és közélet több szereplője. Jelen volt Juliusz Janusz apostoli nuncius, és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai is részt vettek. Az ünnepi szentmise vendége volt a hazánkban tartózkodó Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka, Bernard Bober kassai érsek, valamint a testvéregyházak képviselői: Márkus Mihály és Szebik Imre püspökök. 

A szentmisén részt vett az az 500 gyermek is, akik az árvíz sújtotta területekről érkeztek a fővárosba az ünnepre. A szertartás kezdetén Erdő Péter megáldotta az új kenyeret, amelyet a gyermekek vittek az oltárhoz.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben