Elnökjelöltek vitája: Papokkal és lelkészekkel erősítene az SZDSZ?

Létrehozás: 2009. július 10., 12:54 Legutolsó módosítás: 2009. július 10., 13:09

Az SZDSZ három elnökjelöltje vitázott szerda reggel az ATV JAM című műsorában. Csak abban értettek egyet, hogy a párt nagy bajban van. Forrás: ATV

A hétvégén tisztújító küldöttgyűlését tart az SZDSZ. Weinek Leonárd, zuglói polgármester, az egyik jelölt szerint a helyzet egyértelmű: ha lemond az elnök, az alapszabály szerint 30 napon belül össze kell hívni a tisztújító gyűlést.

Weinek ezzel azokra a véleményekre reagált, amelyek szerint a párt alapszabálya értelmében korábbi küldöttekkel nem lehet tisztújítást tartani. Weinek nem akart arra reagálni, hogy kik lehettek azok, akik őszre akarták halasztani a tisztújítást. Az MTI-nek név nélkül nyilatkozó bírálók szerint a küldöttgyűlést a tavaly megváltoztatott alapszabály értelmében minden esetben új küldöttek állításának kellene megelőznie, de ez most elmaradt, mert az országos tanács a korábbi küldöttekkel rendelte el az esemény megtartását. Szerintük a jelenlegi helyzetben, illetve a tavaly kirobbant elnökválasztási botrányt követően az SZDSZ nem engedheti meg magának, hogy ne szabályszerű keretek között válasszon elnököt és ügyvivőket.

Időközben egy szerda délutáni hír szerint végül az ügyvivői testület is megerősítette, hogy szabályos lesz a vasárnapi küldöttgyűlés.

Badacsonyi Szabolcs önkormányzati képviselő szerint „az SZDSZ tagjainak tudomásul kell venni, hogy ha ez nem történik meg, az az SZDSZ végét jelenti. Ezen túl kell esni mielőbb.”- mondta az elnökjelölt, aki 20 éve tagja a liberális pártnak. „Kívülről-belülről ismerem az SZDSZ-t, kórházigazgatóként szert tettem válságmenedzselési tapasztalatokra.” – mondta Badacsonyi.

Retkes Attila önkormányzati képviselő úgy véli, hogy a tagság részéről reális igény, miszerint a hiteltelenné vált jelenlegi vezetés helyett új arcok kerüljenek előtérbe. „Politikai, szervezeti és morális válságban van a párt” – mondta Retkes.

Weinek Leonárd szerint a jelenlegi formában nem szabad folytatni az SZDSZ-t. A polgármester többek között az egyházakkal is kiegyezést sürget és újrafogalmazná a nemzethez való viszonyt is. „Közszereplőkként a papoknak, lelkészeknek ugyanúgy helye van a feladatok megoldásában, mint a politikusoknak” – mondta Weinek, aki szerint a liberális álláspont nem merülhet ki abban, hogy „oldja meg minden egyház a finanszírozást, ahogy tudja.”

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

szdsz,lelkész,pap

Elküldte Szabó-Pap Gabriella idő 2009. július 11., 19:32
Lovas nemzet vagyunk: a SZDSZ most átesne a ló másik oldalára. A papok, a lelkészek egyházon kívüli szerepvállalása kérdését talán jobb lenne az egyházakra hagyni. Ha elfogadnák azt, hogy a vallásosság pozitív elemként jelen van a társadalomban, és tudomásul vennék a törvény szerinti egyházfinanszírozást, hatalmas lépést tennének az egyházakkal való viszony rendezése terén. Talán ennyi jóindulat elég is lenne egy politikai párttól. Szabó-Pap Gabriella