Elakadtak a tárgyalások a vallásügyi bizottságban

Létrehozás: 2009. szeptember 23., 20:54 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 23., 20:55

Budapest – Hosszasan tárgyaltak, de semmivel sem jutottak előre a történelmi egyházak képviselői a nekik járó jövő évi támogatásokról szóló egyeztetésen. Bírálták a jövő évi költségvetés róluk szóló részét, és még az adatok valódiságát is megkérdőjelezték. Forrás: Magyar Rádió

A négy történelmi egyház képviselői elsősorban az egyeztetés hiányát és a kiszámíthatatlanságot kifogásolták a költségvetési és a zárszámadási törvénnyel kapcsolatban az Országgyűlés vallásügyi bizottságának ülésén.

Az egyszázalékos felajánlások állami kiegészítése többször is szóba került az ülésen. Bölcskei Gusztáv református püspök szavai szerint ennek kiszámítási módja a költségvetési tervezetben már nem úgy szerepel, mint ahogy arról Hiller István oktatási miniszter két héttel ezelőtt tájékoztatta az egyházakat. Az egyházi vezetők szóvá tették azt is, hogy az egyházi iskolákban tanulók után járó kiegészítő támogatás csak kipontozva szerepel a zárszámadási törvénytervezetben, tegnap délután pedig arról kaptak információt, hogy kiegészítés helyett a kormány szerint az egyházak tartoznak az államnak több százmillió forinttal. Arató Gergely oktatási államtitkár válaszul azzal érvelt, hogy az információkat olyan ütemben tudják megismertetni, amilyen ütemben azok rendelkezésre állnak, majd azzal zárta szavait, hogy a legjobb megoldáshoz türelmes tárgyalássorozaton keresztül vezet az út.

A bizottsági ülést követő miniszteri találkozó után mondta Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke azt mondta, fagyos légkörben zajlott a tárgyalás. Hiller István oktatási miniszter ugyanis nem ment el a parlamenti bizottsági ülésre, hanem a minisztériumba hívta az egyházak képviselőit. A találkozó után rajta kívül csak Bölcskei Gusztáv református püspök nyilatkozott: azt mondta: semmivel nem jutottunk előbbre.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben