Egységesen fellép a nyelvtörvény ellen a megyei szakbizottság

Létrehozás: 2009. augusztus 07., 12:52 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 07., 12:53

Súlyosan sérti az európai normákat a szlovák államtörvénynek a magyar nyelv használatát korlátozó módosítása a Békés Megyei Önkormányzat kisebbségi ügyekkel foglakozó bizottsága szerint. Forrás: beol.hu / cs. á.

Egységesen fellép a nyelvtörvény ellen a megyei szakbizottság

Az ülésen felszólalt Ribár János evangélikus esperes is

A grémium csütörtöki ülésén határozatot fogadott el arról, hogy a rendelkezés hatályon kívül helyezésére kérik a szlovák kormányt. A magyar kormánytól azt kérik, hogy addig ne vegyen részt legfelsőbb szintű szlovák-magyar csúcstalálkozón, amíg a törvénymódosítást el nem törlik.

– Ismét egy választási kampány szolgálatába állítják a magyar kisebbség ügyét, gyakorlatilag törvényessé teszik a Szlovákiában élő magyar kisebbségek elnyomását. A törvény nincs összhangban a nemzetközi szervezetek ajánlásaival, az 1995. évi szlovák-magyar alapszerződéssel, és Szlovákia alkotmányával sem. A szlovák kormányzat nem érti az európai egység eszményét, ha büntetni akarja az unió egyik hivatalos nyelvének, a magyar nyelvnek a használatát – fogalmazott Tolnai Péter, a bizottság fideszes elnöke.

– A törvényt nem ismerjük pontosan, így hallatni kell a hangunkat, de tegyük ezt óvatosan. Szlovákiában nem érhető tetten nagymértékű szólásszabadság-korlátozás – mondta az MSZP-s Zsura Zoltán.

– Szívem szerint való a békesség, de határozottan állást kell foglalni akkor, amikor 5000 eurós büntetés járhat a magyar nyelv használatáért – jelentette ki Ribár János evangélikus esperes, külsős tag. A határozatot a bizottság tagjai egyhangúan, név szerinti szavazáson fogadták el. Igent mondott az egyébként fenntartásait is megfogalmazó Zsura Zoltán is.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben