Egyre több család hullhat szét

Létrehozás: 2009. július 14., 18:31 Legutolsó módosítás: 2009. július 14., 18:31

A Bankszövetség óvatos becslése szerint hétezer lakáshitel dőlhet be az idén. Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat régióvezetője a kényszerárverezések legfőbb veszélyét nem a hajléktalanság megnövekedésében, hanem a családok szétesésében látja. Forrás: Heti Válasz / L. D.

Míg a csődhelyzetbe került családokból az anyákat és a gyermekeket még csak-csak befogadják a rokonok vagy végső sorban az anyaotthonok, az apák egyre többször az utcára kényszerülnek. Győri-Dani Lajos szerint a következő tél fogja megmutatni a válság igazi arcát. Március óta érzékelhetően átalakult a segítséget kérők köre: míg korábban elsősorban rokkantnyugdíjból tengődő, társadalom peremére szorult családokkal találkoztak, újabban egyre többen folyamodnak élelmiszer-segélyért olyanok, akik csökkenő jövedelmükből a lakáshitelüket még törlesztik, de élelemre már nem futja. Új tapasztalat, hogy a közüzemi tartozásokat jelzálogként terhelik az ingatlanra, amit a bank fedezet-elvonásként értékel – ez pedig alapot szolgáltat a hitelszerződés felbontására.

„Itt dől meg a mutatvány, így fordulhat elő, hogy azok lakását is elárverezik, akik a törlesztő részleteket rendben fizetik” – mondja Győri-Dani Lajos. Az egyre többeket lehúzó adósságspirál kialakulásában felveti azoknak a bankoknak a felelősségét is, amelyek személyi kölcsön nyújtásával hitelezték meg az önrészt a lakáshitelért folyamodóknak.

A kormány megszorító csomagja értelmében százhúsz milliárd forintot kell kivonni az önkormányzatok költségvetéséből. Ha a megszorítások a szociális szférát is érintik, nagyon sokan fognak kihullani a hálón, amely ellátásra egyre kevésbé képes, segítségnyújtásra is alig.

„Azt várják a karitatív szervezetektől, hogy megszabadítsa a társadalmat azoktól az emberektől és gondoktól, amelyek jelenléte zavaró” – kommentálta a máltaiak segítő munkáját Kozma Imre atya, a szervezet elnöke keddi sajtótájékoztatójukon. Hangsúlyozza: távolról nem lehet segíteni, csak emberközelből.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat számos módon próbál közel kerülni az elesettekhez: például mentőszolgálatot működtet, telente teajárattal keresi fel a peremvidékeken meghúzódó hajléktalanokat, furgonokkal szállítja az adományokat a rászorulóknak. Gépjármű parkjukban már-már old-timernek számító mentő is akad, de nem ez a jellemző: a járgányok legtöbbje „korhatáron”, azaz tíz éven belüli. Újdonság, hogy a Michelin téli-nyári abroncsokkal szereli fel és műszaki tanácsadással látja elé a MMSZ ötvenkét járművét. A válság Kozma Imre szerint „öli az adományozókat”, és abban a helyzetben, amikor az emberek egymáson is egyre kevésbé segítenek, különös szerepe van az új támogatóknak. A MMSZ esetében ez most azt jelenti: megnőtt az esélye annak, hogy az adományok nagy biztonsággal célba érjenek.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ahelyett, hogy a nehezedő feltételek miatt visszavonulna, új frontokat nyit: egyik legújabb vállalkozásuk egy negyvenkét férőhelyes üdülő létesítése a Római parton, amely, ha elkészül, egész évben fogadja majd a hátrányos helyzetű gyerekeket.

„Minden válság megméri azokat, akik annak megoldásával foglalkoznak” – summázza Kozma Imre.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben