Egyházi kérésre ül össze a bizottság

Létrehozás: 2009. szeptember 21., 09:36 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 21., 09:38

Budapest – Kedd délelőtt összeül az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek kezdeményezésére – közölte Balog Zoltán, a testület fideszes elnöke az MTI-vel. Forrás: MTI

A történelmi egyházak a 2008. évi zárszámadás és a 2010-es költségvetés ügyében kezdeményezték a tanácskozás megtartását.

Balog Zoltán az MTI-nek ezzel összefüggésben elmondta: régóta vannak híreik arról, hogy nem működik az egyeztetés mechanizmusa az egyházak és a kormányzat között, az egyházi vezetők pedig eljutottak oda, hogy ennek nyilvánosságot kell adni, ugyanis mostanra "katasztrofális állapotok" alakultak ki.

A bizottsági elnök úgy fogalmazott: az egyházak úgy gondolták, elég volt abból, hogy tárgyalnak Hiller István oktatási és kulturális miniszterrel, megállapodnak bizonyos dolgokban, két nap múlva azonban teljesen más dolgokat látnak a költségvetés tervezetében.

A dolog lényege Balog Zoltán szerint nem az, hogy sok-e a pénz vagy sem, hiszen az egyházaknál van egy olyan elv, hogy „együtt sírunk, együtt nevetünk”, de megelégelték azt, hogy állandóan diktátumokkal kell szembesülniük. Azt kérik, tekintsék őket egyenrangú partnereknek – fűzte hozzá.

Mindezeket már nem lehet figyelmen kívül hagyni, ezért jövő hét kedd délelőtt külön ülést tart az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság – közölte a testület fideszes elnöke.

Hozzátette: nem rendkívüli, hanem külön ülés lesz, előbbit ugyanis akkor nem lehet tartani, amikor rendes ülése van az Országgyűlésnek. A kedd délelőtti tanácskozáson tehát csak az egyházak ügyével fognak foglalkozni, délután pedig megtartják rendes ülését a bizottság.

Az egyházi vezetők nevében Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke fordult levélben a parlament emberi jogi bizottságának elnökéhez.

A történelmi egyházak vezetői azért fordultak Balog Zoltánhoz, mert véleményük szerint a „2008. évi zárszámadásról szóló törvény tervezete - az eddigi évek elfogadhatatlan gyakorlatához hasonlóan – nem tartalmazza az egyházi közoktatási és szociális kiegészítő támogatás elszámolását”.

Az egyházak azt is sérelmezik, hogy nem kapnak megfelelő tájékoztatást az illetékesektől.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben