EBESZ-főbiztos: Ne etnikai alapú legyen az együttműködés!

Létrehozás: 2009. szeptember 16., 15:33 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 16., 15:47

Budapest – A határokon átnyúló együttműködés sikerének egyik kulcsa, hogy az együttműködés inkább területi, mintsem etnikai alapú legyen – hangsúlyozta Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségi főbiztosa kedden egy budapesti konferencián. Forrás: MTI

EBESZ-főbiztos: Ne etnikai alapú legyen az együttműködés!

Knut Vollebaek Fotó: Bolla Zsuzsanna

A területi elv célja, hogy a határ menti térségekben mindenki élvezhesse az együttműködés nyújtotta előnyöket. Az etnikai alapú együttműködés a határ menti térségek között gyanút kelthet bizonyos körökben az ilyen kapcsolatok valódi indítékát illetően. Ütőkártyát adhat azok kezébe, akik irredentának ábrázolják a határon átnyúló együttműködést, különösen kisebbségek lakta területeken. Hasonlóan veszélyes az etnikai alapú juttatás a határ menti régiókban. Súlyos biztonsági kockázatot jelenthet azzal, hogy a határok környékén privilegizált közösségeket teremt etnikai alapon – mondta az EBESZ-főbiztos a Kisebbségek egy varratmentes Európában című nemzetközi konferenciát megnyitó beszédében.

Vollebaek a területi alapú együttműködés kiváló példájaként említette a Magyarország és Ukrajna közötti vízummentességi megállapodást, amely a határ menti térségben élő valamennyi etnikai csoportnak előnyös. A határon átnyúló együttműködés példa nélküli lehetőségeket biztosít a XX. század sebeinek begyógyítására, és Európa szilárd jogi alapokkal rendelkezik ennek megvalósításához – mondta Vollebaek előadásában, utalva az Európa Tanács 1980-ban elfogadott madridi konvenciójára és annak kiegészítő jegyzőkönyveire. A főbiztos kiemelte: a határokon átívelő együttműködés akkor igazán hatékony, ha az érintett közösségek gazdasági előnyökhöz is jutnak. Példaként említette, hogy az Esztergom és Párkány közötti több évszázados nyelvi és kulturális kötődéseket a két város közötti intenzív üzleti kapcsolatok is erősítik.

A határon átnyúló együttműködés sikeréhez az is szükséges, hogy az érintett lakosság egésze részt vegyen benne, és azt ne kizárólag kisebbségi ügyként kezeljék. Különösen érvényes ez a nyelvtanulásra: a határ menti közösségeknek két- vagy többnyelvűnek kell lenniük, meg kell tanulniuk egymás nyelvét – hangsúlyozta a főbiztos. Vollebaek kitért az államok közti kétoldalú egyezmények fontosságára is. Hangsúlyozta, hogy a határokon átnyúló együttműködés előmozdításáért a politikusoknak a fővárosokban is lépéseket kell tenniük a nemzetközi emberi jogi dokumentumok előírásaira támaszkodva.

Knut Vollebaek a nap folyamán részt vesz a parlamentben a külügyi bizottság ülésén, megbeszélést folytat Bajnai Gordon miniszterelnökkel és Balázs Péter külügyminiszterrel. A múlt csütörtöki szécsényi magyar-szlovák kormányfői találkozón a felek megállapodtak, hogy elfogadják az EBESZ kisebbségi főbiztosának ajánlásait a szlovák államnyelvtörvénnyel kapcsolatos nézeteltérések tisztázására. Vollebaek budapesti látogatása után szerdán Pozsonyban folytat tárgyalásokat.

A szlovák nyelvtörvényről is szó esett

A magyarországi történelmi egyházak vezetőivel találkozott kedden Knut Vollebaek. A budapesti megbeszélésen a szlovák nyelvtörvényről esett szó – közölte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) sajtóirodája. A munkareggelin ott volt Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek, Kiss-Rigó László szeged–csanádi püspök, Bölcskei Gusztáv, a református zsinat lelkészi elnöke, Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke és Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója. A találkozót a főbiztos kezdeményezte azt követően, hogy az egyházi vezetők levélben keresték meg – olvasható a közleményben.

A megbeszélésen a felek a szlovák nyelvtörvény életbelépését követő helyzetet tárgyalták meg. Az egyházi vezetők megosztották a főbiztossal saját felekezeteik tapasztalatait a szlovákiai magyar nyelvhasználattal kapcsolatban. A magyarországi történelmi egyházak vezetői azt közölték: méltányolják Knut Vollebaek erőfeszítéseit, és fontosnak tartják, hogy tevékenységével továbbra is segítse a két ország közötti kapcsolatok rendezését, illetve a szlovákiai nyelvtörvény végrehajtását, remélhető módosításait folyamatosan monitorozza – írta a Mazsihisz sajtóirodája.

Knut Vollebaek kedden érkezett Magyarországra, majd szerdán már Szlovákiában tárgyal. A főbiztos kedd délután részt vesz az Országgyűlés külügyi bizottságának zárt ülésén, délután pedig találkozik Bajnai Gordon miniszterelnökkel és Balázs Péter külügyminiszterrel. Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök szeptember 10-én Szécsényben abban állapodott meg, hogy a szlovák államnyelvtörvény módosítása ügyében kialakult vitát a főbiztos ajánlásait figyelembe véve rendezik.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben