Drasztikusan csökkent a vallásos emberek száma

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2009. november 20., 08:54 Legutolsó módosítás: 2009. november 20., 08:55

Napjainkra drasztikusan csökkent a vallásos emberek száma és eltűnt a korábbi különbség falu és város között – mondta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a XIII. Zsinat negyedik ülésén, Balatonszárszón. Forrás: MTI

A püspök, összehasonlítva hazánk 1991-es vallási térképét a maival, kifejtette, ma már nem mondható, hogy a Magyarországon a kereszténység falusi jelenség. Egyenletessé vált az eloszlás a vallásos emberek között a korosztályokat és a lakhelyüket tekintve is, de lényegesen és drasztikusan csökkent a hívők száma. A fiatalok körében végzett felmérések szerint a 29 év alattiak közül egyre kevesebben járnak templomba. Ezek a tények sok kérdést vetnek fel, amelyekre meg kell próbálni megadni a választ – mondta a püspök.

Örvendetes fordulatnak egyedül azt nevezte, hogy míg korábban az iskolázatlanok körében volt nagyobb az érdeklődés a vallás iránt, manapság minél iskolázottabb valaki, annál érdeklődőbbnek bizonyul. „Felkészült-e az egyház, hogy ezzel a réteggel szívvel és értelemmel közösséget tudjon alkotni?" – tette fel a kérdést.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben