Csorbult a törvényesség – Erdő Péter az egyházi iskolák támogatásáról nyilatkozott

Létrehozás: 2010. február 24., 12:20 Legutolsó módosítás: 2010. február 24., 12:22

Budapest – A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) minden törvényes lépést meg fog tenni az egyházi iskolákba járó tanulói, valamint szüleik és az intézmények dolgozói jogainak érvényesítése érdekében – tudatta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek kedden. Forrás: MTI

Az MKPK elnöke annak kapcsán juttatott el nyilatkozatot az MTI-hez, hogy az MKPK gazdasági bizottsága előző nap közleményt, a püspöki konferenciához szóló felhívást tett közzé, amelyben számszerűleg is megjelölte, hogy tanulónként mekkora összeggel marad el az elmúlt évekre vonatkozó állami finanszírozás az egyházi iskolákban a többi intézménytől.

A püspöki konferencia gazdasági bizottságának közleménye szerint diákonként 13.429 forinttal kapnak kevesebbet az egyházi iskolák az önkormányzati intézményeket megillető támogatásnál 2008-ra vonatkozóan.

Az MKPK szakértői testülete elfogadhatatlannak nevezte „az egyházi iskolákba járó gyermekek ilyen súlyos diszkriminációját”, egyúttal kérte a kormányt: haladéktalanul küldje meg a számítás alapadatait és az ÁSZ véleményét.

A gazdasági bizottság szerint a kiegészítő támogatás összegének meghatározásánál a kormány – a törvényekben és a vatikáni szerződésben foglaltaktól eltérően – most sem vette figyelembe az egyházak számításait és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) korábbi útmutatásait. A kormányrendeletben meghatározott pótlólagos támogatás összege gyermekenként átlagosan 34.272 forint, amit másfél éves késéssel, 2010. első félévében két egyenlő részben kell kifizetnie a kormánynak – mutattak rá.

Erdő Péter közlése szerint „ezek az adatok, különös tekintettel a hivatalos indoklásukról és mértékükről az utóbbi hónapokban nyilvánosságra hozott legkülönbözőbb és egymásnak ellentmondó állami közlésekre, azt mutatják, hogy a törvényesség és a jogbiztonság egyházi intézményeink tekintetében folyamatosan csorbát szenved".

A bíboros kifejtette: „nem felel meg a valóságnak, hogy iskolafenntartó egyházaink, jelesül Katolikus Egyházunk lemondott volna iskoláink törvényben és nemzetközi egyezményben biztosított finanszírozásának egészéről vagy bármely részéről. A jogállamiság elve megkívánja, hogy az Állam törvényszabta fizetési kötelezettségeit állampolgáraival szemben is határidőre, egyoldalú halogatás nélkül teljesítse, amiként ezt külföldi hitelezőivel szemben mindmáig megteszi".

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben